Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară caută soluţii pentru a evita o explozie a preţurilor. Şi iau în calcul revenirea la tarifele RCA din martie 2022. Între timp, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a anunţat că primeşte cereri de despăgubiri în contul EUROINS. Unele service-uri auto sunt însă reticente să facă reparaţii pe baza poliţelor emise de această societate.
Decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a retrage autorizația de funcționare pentru Euroins, cea mai mare companie de profil, îi îngrijorează atât pe șoferi, cât și pe administratorii societăților de service auto. Unii reclamă că încă au bani de recuperat pentru reparațiile pe care le-au făcut în baza polițelor emise de City Insurance, alt mare jucător din piața RCA, care a dat faliment anul trecut. Iar alții anunță deja că refuză să facă reparații pentru șoferii păgubiți de posesori de polițe Euroins.
“Nu mai reparăm demult dosare de la Euroins, pentru că nu plătesc sau plătesc greu, parţial. ASF-ul nu ne ajută. Aşa că sub nicio formă.”
Reprezentații service-urilor auto dau însă asigurări că sunt și unități care vor face reparații. Asta, în condițiile în care Fondul de Garantare a Asiguraților a devenit administrator interimar al Euroins. Fondul a anunțat că va primi dosare de daune.
Euroins nu mai poate emite polițe noi. Așa că brokerii se așteaptă ca tarifele RCA să crească și mai mult, în perioada următoare.
ASF caută soluții pentru a preveni o nouă creștere a preturilor pe piața RCA. Și ia în calcul revenirea la tarifele de acum un an.
“Lucrăm la o propunere de revenire la preţurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022. Dacă va fi adoptată de Guvern va face ca asiguraţii, cumpărătorii de poliţe RCA, să nu mai suporte costul inflaţiei din ultimul an. Mai mult, preţurile nu vor putea fi crescute peste valorile din martie 2022 pentru o perioadă determinată.”
Tarifele astfel stabilite ar urma să se aplice timp de șase luni. Datele ASF arată însă că în februarie, prețurile de referință ale polițelor RCA erau mai mari în medie cu peste 16% față de vara trecută. Iar șoferii sunt la limita suportabilității.
ASF mai ia în calcul să anuleze taxa de 1% din contravaloarea polițelor RCA pe care o suportă companiile de asigurări, astfel încât societățile să nu majoreze tarifele. Reprezentații Euroins au anunțat deja că vor contesta decizia ASF de retragere a autorizației și de declanșare a procedurii de faliment.
Conducerea ASF este așteptată, luni, în Parlament pentru a da explicații despre intrarea în insolvență a Euroins.
19.03.2023
5.463 Comentarii