Peste două milioane de musulmani încep pelerinajul anual la Mecca

Adaugat la data august 09, 2019 cu niciun comentariu

Peste două milioane de musulmani încep vineri pelerinajul anual la Mecca, în Arabia Saudită, iar autorităţile au emis avertizări împotriva oricăror tentative de politizare a acestui eveniment religios pe fondul tensiunilor persistente din Golf, relatează AFP.

Gestionarea fluxului neîntrerupt de pelerini şi garantarea siguranţei acestora în timpul ”hajj”, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, reprezintă o imensă provocare logistică pentru regatul saudit.

Zeci de mii de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru evitarea producerii unei noi tragedii în timpul pelerinajului, îndoliat în trecut de busculade sângeroase, cea mai gravă dintre acestea lăsând în urmă aproape 2.300 de morţi, în 2015, în timpul ritualului de lapidare a satanei.

În total, aproximativ 2,5 milioane de credincioşi, străini sau locuitori din Arabia Saudită, urmează să parcurgă ”hajj” în acest an, potrivit presei locale, cotate de Agerpres.

Vineri, pelerinii asistă la rugăciunea săptămânală în Marea Moschee.

Procesiunile continuă apoi spre Mina, de lângă Mecca, pe jos sau în autobuzele puse la dispoziţie de autorităţi.

Mina, o vale îngustă având împrejur munţii stâncoşi, se transformă cu ocazia fiecărui ”hajj” într-o tabără imensă de corturi albe destinate adăpostirii pelerinilor.

Aproximativ ”350.000 de corturi cu aer condiţionat au fost amenajate”, a declarat un oficial saudit.

Sâmbătă, credincioşii încep ascensiunea muntelui Arafat, numit şi Muntele Îndurării, pentru a se ruga şi a se reculege înainte de a se întoarce la Mina pentru ritualul lapidării satanei.

Acest ritual marchează începutul Eid al-Adha sau sărbătoarea sacrificiului, celebrată duminică. Pelerinii trebuie să meargă la ultima dată la Marea Moschee pentru un ”tur de rămas bun” la Kaaba.

09.08.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu