Dacă i-am cere fiecărui locuitor al acestei planete o definiţie a fericirii, în mod sigur am obţine câteva milioane de definiţii. Dacă am întreba oamenii ce anume îi face fericiţi, probabil majoritatea ar da răspunsuri care includ lucruri materiale. Însă numitorul comun este acela că toată lumea îşi doreşte fericirea, acea stare cu multe emoţii pozitive, cu puţine negative şi cu foarte multă de satisfacţie. Dar cum se ajunge la ea? Ce aduce într-adevăr fericirea?
Dintotdeauna influenţa banilor asupra fericirii a fost supraapreciată, iar ecuaţia, cât se poate de simplă: puţini bani = nefericire, mulţi bani = fericire. Potrivit cercetărilor în domeniu însă, pare într-adevăr că sărăcia contribuie la nefericire, dar bogăţia nu garantează opusul ei, notează csid.ro. Dat fiind faptul că noi suntem cei care legăm starea de bine de lucrurile materiale, tot noi suntem cei care putem alege dacă lipsa acestora ne face nefericiţi.
Materialismul care domneşte în societatea noastră ne îndeamnă prin cele mai iscusite căi să consumăm, să cheltuim, să cumpărăm, să investim în lucruri de care poate nici nu avem nevoie, pentru că doar în felul acesta ne vom simţi bine şi vom fi fericiţi. Dar după ce ne cumpărăm telefonul care promitea să ne bucure viaţa şi pantofii care promiteau să ne însenineze zilele, constatăm cu durere că, odată cu noutatea obiectului, a dispărut şi mult aşteptata fericire. De ce se întâmplă acest lucru? De ce investiţia în lucruri nu ne aduce fericire?
Psihologii au observat că oamenii sunt mult mai fericiţi şi se simt mult mai bine când investesc în „amintiri”, în experienţe, în oameni, mai mult decât în lucruri. Psihologul Leaf Van Boven explică acest lucru în felul următor, potrivit psyhologytoday.com.
1. Cu timpul, amintirile devin mai valoroase, în vreme ce lucrurile îşi pierd valoarea. Trasând o paralelă, amintirile, experienţele şi momentele frumoase trăite sunt precum vinul, care, odată cu trecerea timpului, devine mai bun, în timp ce lucrurile materiale sunt precum un fruct, pentru care timpul înseamnă degradare. Timpul şi banii investiţi într-o călătorie, într-o excursie, într-un concert sau o piesă de teatru vor aduce întotdeauna mai multă fericire decât cei investiţi în haine şi obiecte, spun psihologii.
2. Amintirile nu suferă atât de mult plaga comparaţiilor. Dacă îţi legi fericirea de lucrurile materiale, s-ar putea să fi afectat şi de boala comparaţiilor. Cu alte cuvinte, spre exemplu, atunci când crezi că o maşină scumpă îţi va aduce fericirea de care ai nevoie, vei constata dezamăgit că fericirea aceasta dispare în momentul în care vecinul tău şi-a cumpărat una şi mai scumpă. În schimb, experienţele şi trăirile fiecăruia sunt unice şi diferite, lucru care îngreunează comparaţiile şi oferă mai multă satisfacţie.
3. Experienţele creează relaţii. O vacanţă împreună cu familia sau prietenii va crea mai multe sentimente de bucurie şi fericire de durată, decât achiziţionarea unor haine noi.
sursa: semneltimpului.ro
5.463 Comentarii