Parlamentul European adoptă registrul european de date ale pasagerilor din transportul aerian

http://semneletimpului.ro/international/terorism/parlamentul-european-adopta-registrul-european-de-date-ale-pasagerilor-din-transportul-aerian.html

Adaugat la data aprilie 17, 2016 cu niciun comentariu

Parlamentul European a validat joi introducerea unui registru european de date ale pasagerilor, pentru a putea monitoriza informațiile legate de călătorii intra- și extraeuropeni. Legea a fost propusă de oficialii din unitățile de combatere a terorismului în urmă cu mai mulți ani, însă abia anul acesta Parlamentul s-a pus de acord să o adopte, cu 461 de voturi pentru și 179 împotrivă.

Statele Uniunii Europene vor avea la dispoziție doi ani pentru a translata directiva în legislația națională, iar proponenții legii speră ca această mutare să ajute autoritățile să depisteze și să monitorizeze mai bine itinerariile suspecte.

Noua legislație o completează pe cea aflată în vigoare, potrivit căreia companiile aeriene pot oferi date privind pasagerii lor autorităților naționale, prevăzând condiții mult mai clare în baza cărora instituțiile de stat pot avea acces la aceste informații.

Propunerea supusă la vot în urmă cu cinci luni poate fi consultată online pe site-ul Parlamentului European.

Passenger Name Record este umbrela sub care sistemul computerizat de rezervări, pe care îl folosesc companiile aeriene, reunește informațiile privind pasagerii în timpul rezervării și al procedurilor de check-in. Acestea pot varia de la informații privind datele călătoriilor, la itinerariul rezervat, la informații privind biletele, detaliile de contact și informații privind bagajele și tipul de plată ales.

Utilitatea accesului la aceste date stă în identificarea mai bună a persoanelor care nu au fost anterior suspectate de implicare în activități teroriste sau în infracțiuni grave. Dacă datele analizate vor ridica suspiciunea că o anumită persoană ar putea fi implicată într-o astfel de infracțiune, atunci acea persoană ar putea deveni obiectul unor anchete întreprinse de autoritățile competente.

sursa: www.semneletimpului.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu