Pâinea cea de toate zilele – 11.01.2012

Adaugat la data ianuarie 13, 2012 cu 3 comentarii

[FMP]http://sperantaftp3.crestin.tv/painea3/ep204.flv[/FMP]

5.463 Comentarii

 1. vazut

 2. Aaron
  Hur
  Iosua
  Moise

  AHIM =frati

 3. Conceptul crestin al “credintei” este pur si simplu “a crede”, iar mesajul cultelor crestine este ” trebuie sa ai credinta”, “unde ti-e credinta”, ori “de ce credinta esti?” iar versetele la care fac trimitere majoritatea crestina sunt : “Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite,o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad” (Evrei 1:1), “pentru ca umblam prin credinta, nu prin vedere” (2Corinteni 5:7), si de aici mesajul standard; “credinta este ceva ce nu se vede”, si de aici simplu fapt ca spunem ca Elohim (dumnezeu) exista sau credem in Yahshua (isus) ,e suficient si ne certifica credinta.
  Credinta la crestini, este simplul fapt ; “credem”?, si daca ar fi asa, de ce a zis rav Shaul(pavel): “Tu crezi ca Elohim este unul, si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara!”, de aici reiese clar, nu este suficient doar “a crede”.
  De asemenea se intelege in crestinism, ca fara acte de caritate pt aproapele, degeaba avem credinta, iar aceasta se bazeaza: ” Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi.” (Iacov 2:17), iar toata aceasta intelegere a ceea ce inseamna credinta, vine din traducerea cuvintului credinta din limba greaca- “Pistis”-, cum sar spune un singur cuvint (Pistis) explica credinta.
  In conceptul ebraic, credinta semnifica mult mai mult decit atit, este mult mai profund, din cauza aceasta nu este tradusa intr-un sing. cuvint ci in mai multe.
  Cuvintul credinta, in ebraica este “Emunah”, iar singura forma prin care aflam semnificatia acesteia, o gasim in traducerea acestui cuvint, in diferite pasaje ale bibliei :
  “Mainile lui Moise fiind trudite, ei au luat o piatra, au pus-o sub el, si el a sezut pe ea. Aaron si Hur ii sprijineau mainile, unul deoparte iar altul de alta; si mainile lui au ramas Emunah- intinse(drepte) pina la asfintitul soarelui.” (acest cap. din Geneza contine un mesaj deosebit de import. in limba ebraica ex: Amalec (Inselator, care pune la indoiala), Refidim(Delasare,relaxare), Iosua(Yahshua), Avraam (repr. Thora,poruncile, toata invatatura Creatorului), Aaron (Lumina,stralucire), Hur( Minia lui YHWH), piatra pe care sa asezat(Piatra din capul unghiului).
  Deuteronom 32:4 “El este Stanca; lucrarile Lui sunt desavirsite,Caci toate caile Lui sunt drepte; El este un Elohim credincios!!!-(in scrierea orig Adevarat-Emunah) si fara nedreptate, El este drept si curat.”
  Sub alte forme in scriptura “credinta”: Cinstit, Slujba(functie),In grija(a pazi), Adevar, in majoritatea locurilor unde apare cuvintul credinta semnif lui este Adevar.
  Radacina cuvintului ebraic Emunah vine din cuvintul Aman care este trad in scriptura sub diverse forme:
  “Avram a crezut(Aman) pe YHWH, si YHWH i-a socotit lucrul acesta ca neprihanire.” Gen. 15:6
  “aduceti-mi pe fratele vostru cel tanar, pentru ca vorbele voastre sa fie puse astfel la incercare(Aman), si sa scapati de moarte.”
  Aman in scriptura: copil,dreapta,indelung,permanent,crescut,incredere,pus,confirmat etc.(de aici cind spunem Amin,confirmam adevarul celor spuse)
  Acum daca analizam tot contextul scripturii si cuvintele folosite pt. a explica credinta, putem spune, credinta este ceva sigur o certitudine, stabilita, in care putem avea incredere si adevarat, insa deasupra tuturor acestora trebuie sa intelegem ca,credinta pe care o exercitam este strict legata de Cuvint, adica de invatatura Creatorului(Thora), unde se afla Poruncile, statutul, iar acesta este singurul drum(sigur) pe care omul care isi pune increderea in YHWH Elohim al universului, trebuie sa mearga.
  Spiritul credintei se bazeaza pe Cuvintul lui YHWH , este conform cu ceea ce Cuvintul ne spune, “Insa fiindca avem acelasi duh de credinta,potrivit cu ceea ce este scris:Am crezut, de aceea am vorbit!” (2Corinteni 4:13), fara convingere si certitudine in YHWH si in Cuvintul Lui este imposibil de atins credinta, si a fi placuti lui YHWH Elohim al universului.
  In concluzie putem spune ca Legea(invatatura) lui YHWH Elohim ne da viata daca umblam in ea, Cuvintul Lui (toata biblia inteleasa din orig. ei nealterata) este adevar,dreptate, siguranta insa daca refuzam Poruncile si statutul lui YHWH Elohim, suntem la fel ca ceilalti in neascultare si razvratire, iar prin aceasta neascultare si razvratire a intrat pacatul si prin el moartea in lume. Si cunoastem ca YHWH nu se schimba!
  Iar in privinta iudaismului (stilul de viata conform invataturii luI YHWH) suntem in eroare daca ne raportam la traditia iudaica, unde sa pus baza pe Talmud(Thora orala) mai mult decit pe Thora scrisa, adaugind reguli noi, stricte prin care au indepartat pe adevaratii credinciosi (iudeii mesianici-crestini, cei ce recunoscusera pe Yahshua ca fiind Mesia); existau in Israel doua scoli de gindire Hilel si Shamai, aceasta din urma se bazeaza pe Talmud(invatatura orala) adica “strecoara tintarul si inghite camila”(dau importanta lucrurilor minore nesemnificative si dau la o parte lucrurile importante deosebite-Thora scrisa) si crede ca Mesia are un rol politic si nu spiritual, din pricina aceasta majoritatea iudeilor ultraortodocsi(Shamai) nu-l recunosc pe Yahshua ca fiind Mesia, si asteapta un Mesia lider politic (imparat). Nu trebuie sa cadem in aceasta capcana si sa respingem invatatura Creatorului.

Lasa un comentariu