Obezitatea, recunoscută ca boală cronică. Medicii recomandă noi abordări și avertizează că mâncatul mai puţin şi mișcarea mai multă nu sunt suficiente

Adaugat la data aprilie 15, 2023 cu niciun comentariu

Obezitatea este acum recunoscută ca boală cronică, iar medicii recomandă o nouă abordare, mai ales că provoacă şi foarte multe complicaţii. Să mănânci mai puţin şi să te mişti mai mult nu mai este suficient.

În România, se estimează că deja aproape un sfert dintre adulţi sunt obezi. De la an la an, sunt cu aproape 6 la sută mai mulţi copii afectaţi – o rată de creştere foarte ridicată. Îngrijoraţi, medicii avertizează că obezitatea nu este doar un exces de ţesut adipos. A fost recunoscută că boală cronică.

”Fiecare pacient este un univers. Trebuie să intervenim pe foarte multe paliere şi într-o manieră multidisciplinară”, a precizat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedinta Comisiei de Endocrinologie a Ministerului Sănătăţii.

Medicii spun că totul începe cu o dietă echilibrată şi exerciţii fizice, din copilărie. Educaţia pentru sănătate a fost inclusă ca materie în proiectul noii legi a Educaţiei, dar este nevoie de mai mult.

”Şcoala românească trebuie să ofere şi condiţiile necesare pentru practicarea activităţii fizice. Schimbarea obiceiurilor alimentare necesită acces la alimente de bună calitate”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Pacienţii cu obezitate trebuie evaluaţi pentru a şti ce e de făcut în funcţie de analizele şi profilul fiecăruia. Dacă indicele de masă corporală – indicatorul greutăţii ideale – trece de 25, încep problemele.

Mulți nici nu știu câte kilograme au și ce riscă din cauza greutății prea mari. La cabinetul medicului de familie pot fi cântăriți și îndrumați. Dacă au un risc mărit, pot fi trimiși și la medici de alte specialități, în funcție de problemele pe care le au, ca să facă ce trebuie pentru a preveni ce e mai rău.

Kilogramele în exces pot cauza rezistenţă la insulină şi diabet, boli cardiovasculare cu risc de tromboze, apnee în somn, gonartroze şi chiar cancer.

Coaliţia împotriva obezităţii şi-a actualizat recomandările pentru noua boală. Dacă dieta şi mişcarea nu ajută, indică medicamente şi intervenţii de bariatrie ca ultimă soluţie. Acestea nu sunt însă decontate.

15.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu