Oamenii cu adevărat fericiţi au învăţat că…

Adaugat la data martie 04, 2017 cu niciun comentariu

Poate unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care oamenii cu adevărat fericiţi îl practică este recunoștinţa, susţine psihoterapeuta Ashley Davis Bush, autoarea cărţii Scurtătură către pacea interioară (Shortcut to Inner Peace), într-un articol pentru Huffington Post. Mulţumirea aduce atât beneficii pentru sănătate, micșorând nivelul de stres, îmbunătăţind calitatea somnului, dar și starea de spirit, ajutându-te în același timp să te bucuri și să apreciezi mai mult acele momente și lucruri aparent neînsemnate, precum faptul că te-ai trezit în această dimineaţă, că ai un acoperiș deasupra capului sau câţiva prieteni dragi pe care te poţi bizui oricând. Oamenii cu adevărat fericiţi nu uită niciodată să fie recunoscători pentru tot ceea ce au în viaţa lor, indiferent de cât de aglomerat este programul lor și oricâte greutăţi le-ar apăsa pe umeri.

Oamenii cu adevărat fericiţi încearcă să fie fericiţi. Persoanele care se concentrează asupra îmbunătăţirii propriei lor stări interioare de bine reușesc să fie mai fericite decât celelalte, au arătat două experimente publicate în The Journal of Positive Psychology. „Rezultatele noastre sugerează că, fără a încerca, indivizii nu pot experimenta schimbări pozitive mai mari în ceea ce privește propria bunăstare”, susţin autorii studiului, citaţi de Fundaţia Alpha Galileo.

Oamenii cu adevărat fericiţi privesc partea plină a paharului. Adoptarea unei atitudini pozitive are o mulţime de beneficii asupra sănătăţii fizice, dar și asupra celei psihice, micșorând nivelul de stres. Concentrându-te asupra laturilor bune sau la deznodământul fericit al unei situaţii, ai puterea de a privi lucrurile într-o mainieră mai productivă și mai constructivă, punctează Mayo Clinic. Este important să înveţi să privești și partea plină a paharului.

Oamenii cu adevărat fericiţi ascultă. David Mezzapelle, autorul cărţii Optimismul contagios, susţine că „atunci când asculţi, îţi folosești capacitatea de a dobândi mai multe cunoștinţe, faţă de blocarea lumii prin cuvintele și gândurile tale care îţi distrag atenţia”, citează Huffington Post. Atunci când îl asculţi pe celălalt, contribui la consolidarea legăturii dintre voi, iar acest lucru se poate transforma în experienţe extrem de plăcute.

Oamenii cu adevărat fericiţi își fac timp pentru latura spirituală a vieţii. Sociologul francez Emile Durkheim îngloba practicile spirituale și religioase în ceea ce el numea „timp sacru” care ne eliberează pentru o vreme de „timpul profan” în care trăim majoritatea vieţii, notează dr. Ellen Idler în lucrarea sa, Beneficiile psihologice și fizice ale practicilor spirituale/religioase. Mai multe studii efectuate au subliniat efectele pozitive ale vieţii religioase asupra individului. Un studiu din 1979 sublinia puterea comunităţii religioase de a reduce stresul și de a oferi suport indivizilor. De asemenea, o cercetare realizată de Universitatea din Michigan arăta că persoanele care frecventează biserica sunt mai puţin tentate, printre altele, să fumeze, să consume alcool sau alte substanţe nocive sau să se implice în conflicte. În schimb, aceștia adoptă un regim alimentar mai echilibrat și mai sănătos.

Pe lângă aceste obiceiuri, oamenii cu adevărat fericiţi nu uită să zâmbească sau chiar să râdă până la lacrimi în fiecare zi și au grijă să le dăruiască celorlalţi câteva ceva în fiecare zi, fie că este vorba de un zâmbet sincer sau de un simplu „mulţumesc”, fără a cere nimic în schimb. Ei se lasă uneori purtaţi de val de acele activităţi care le oferă satisfacţii, dar nu uită să își petreacă timpul liber cu persoanele dragi lor, faţă în faţă (nu pe reţelele sociale sau pe messenger). De asemenea, își acordă timp lor, departe de toate tentaţiile tehnologice care le consumă timpul inutil, doar pentru a se deconecta și pentru a se încărca cu energie, fie prin exerciţii de respiraţie, printr-o plimbare în aer liber sau cu ajutorul câtorva minute de activitate fizică. Sunt doar câteva obiceiuri pe care oamenii cu adevărat fericiţi le-au integrat în viaţa lor de zi cu zi.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu