Cristian Măgură: O nouă „pasiune pentru viață”

Adaugat la data noiembrie 08, 2016 cu niciun comentariu

Autor: Cristian Măgură
Foto: Shutterstock

În ultimii ani mi-am format obiceiul de a urmări cu regularitate audiențele celor mai importante posturi de televiziune din România și, totodată, să navighez,  intrigat, pe paginile de internet ale emisiunilor cu cel mai mare impact la public. Și ce am vazut? În mare, tinere talente muzicale și seriale turcești. Monotonia aceasta previzibilă a succesului câtorva programe de divertisment este întreruptă, din când în când, de transmisiuni sportive și breaking news-uri care ne țin ore în șir cu ochii lipiți de ecrane, până când ajungem, târziu în noapte, la concluzia că nimic spectaculos nu se întâmplă în România zilelor noastre, în afară de accidente auto și bâlciuri politice.

Aveam convingerea că multe formule de succes ale televizunilor comerciale vor supraviețui câteva sezoane bune, mai ales francizele care au prins la public cam peste tot pe unde au fost create ori cumpărate. Dar, în același timp, mă așteptam ca efectul de noutate să se estompeze odată cu trecerea anilor, pe măsură ce gusturile românilor s-ar fi educat puțin câte puțin, chiar și în materie de divertisment. Publicul exigent este un factor pozitiv pentru evoluția oricărei instituții media. Din păcate, studii recente spun că lucrurile stau taman invers.

În România, 35% dintre gospodării dețin două televizoare, 30% au trei, iar 20% au un singur televizor. În 15% dintre gospodării există mai mult de patru televizoare, conform unui studiu realizat la finalul lunii aprilie 2016 de Mercury Research.  O concluzie preliminară este că românii sunt mari consumatori de programe TV. În timpul săptămânii, 48% își petrec în fața televizorului între două și trei ore pe zi, iar 24% de la patru la șase ore. Procentele se echilibrează în weekend, când 31% stau în fața televizoarelor între patru și șase ore, iar 30% între două și trei ore.

O altă concluzie este că procentul consumatorilor critici de programe TV este destul de restrâns, de vreme ce petrec atâtea ore la televizor, urmărind de-a valma știri (80%), filme (66%), divertisment (60%), muzică (60%), documentare (54%) sau sport (45%). Pe de altă parte, conform unui raport al Institutului Național de Statistică, în care au fost comparate datele privind mai multe domenii culturale din anii 1990, 2010 și 2015, numărul bibliotecilor din România a scăzut, numai în perioada 2007 – 2015, cu peste două mii de unități. Numărul volumelor existente și eliberate din bibliotecile încă funcționale este și el în continuă scădere.

Aceasta este fotografia de moment. Și nu arată bine. Mulți dintre conaționali abia mai deschid o carte, dar pot să stea ore la rând țintuiți în fața televizoarelor. Cum arată lumea în care se mișcă acești de oameni? Ce repere au pentru alegerile pe care le fac în viață? Ce așteptări au de la ei și de la ziua de mâine? Visează la un viitor mai bun? Investesc în educația copiilor? Mi-ar fi mai la îndemână să găsesc un răspuns în alte statistici, dar e mai bine să rămânem în orizontul acestor întrebări și să le împingem hotarul cât mai aproape de noi, de responsabilitatea individuală.

shutterstock_41608285Am convingerea că Speranța TV și Radio Vocea Speranței pot oferi câteva soluții pentru a corecta această fotografie de moment. Investim tot mai mult în programe educative și de sănătate, promovăm credința în Dumnezeu și dragostea pentru oameni, păstrând în același timp o privire atentă asupra lumii care ne înconjoară. Respectăm valorile creștinismului biblic și încurajam viața frumoasă în mijlocul cetății pe care omul și-a ridicat-o.

Prin intermediul posturilor de televizine și de radio, ne adresăm unui public tot mai numeros și mai variat, dar ne dorim în același timp o comunicare mai strânsă cu toți cei care ne sunt aproape. De aceea, am creat un newsletter săptămânal, în care vom include meditații spirituale, gânduri care ne frământă și planuri de viitor, inclusiv știri despe cele mai recente programe și evenimente organizate de Speranța TV și de Radio Vocea Speranței.

Comunicăm prin imagine și sunet, dar dorim totodată să ne apropiem și prin intermediul cuvântului scris, pentru a ne bucura împreună de aceeași „pasiune pentru viață”.

Cristian Măgură este directorul de programe al Centrului Media Speranța.

5.435 Comentarii

Lasa un comentariu