Noaptea Muzeelor 2023: Record de peste 300 de evenimente la muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale

Adaugat la data mai 13, 2023 cu niciun comentariu

Peste 350 de instituţii culturale din întreaga ţară îşi vor deschide porţile pentru o noapte în care orice iubitor de cultură poate păşi gratis într-un muzeu, o galerie de artă sau într-un spaţiu expoziţional. Este Noaptea Muzeelor, un eveniment care cucereşte întreaga Europă. La noi, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş au cele mai multe instituţii deschise. Iar în proiect s-a alăturat și Republica Moldova.

Se anunță o noapte lungă, aşa că va fi nevoie de răbdare. Aproape 350 de instituţii de cultură din 33 de judeţe, de la oraş şi de la sat, participă la Noaptea Muzeelor. Cele care, din diferite motive, nu pot rămâne deschise noaptea i-au primit pe vizitatori pe timpul zilei.

La Muzeul Antipa vizitatorii sunt aşteptaţi şi cu expoziţia temporară “Peste mări şi zări”, despre lumea mai puțin cunoscută a instrumentelor de navigație astronomică, pe lângă expoziţia permanentă. Accesul este gratuit.

În premieră la Noaptea Muzeelor intră în teren Muzeul Fotbalului, primul muzeu din România dedicat fotbalului. Mănuşile lui Duckadam din finala Cupei Campionilor din 1986 pot fi văzute aici, alături de multe alte exponate.

Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor.

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost lansată în 2005, tocmai ca spațiile culturale să-și deschidă larg porțile pentru tineri și familii, care să aibă acces liber.

“Anul acesta, Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existenţă: am contabilizat 297 din România şi 14 din Republica Moldova, până acum. De la Chişinău la Aiud şi de la Palanca la Roşiorii de Vede, o întreagă constelaţie culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulţumesc în mod special pentru implicare, dar şi spaţii şi proiecte prietene ale Nopţii Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experienţe şi activităţi, diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale”, a declarat, într-un comunicat de presă, Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

13.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu