Ministerul Muncii din Romania incurajeaza familiile sa aiba cat mai multi copii

Adaugat la data aprilie 14, 2017 cu niciun comentariu

Ministrul Muncii din Romania a explicat astazi succint care sunt deducerile si alocarile ce se vor acorda in baza impozitului veniturilor pe gospodarie, subliniind, inainte de toate, ca “familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii”. In plus, sustine Olguta Vasilescu, o familie cu doi copii poate beneficia intr-un an de deduceri si reduceri de aproape 600 de milioane de lei vechi, adica 50 de milioane lunar:
“Alocari acordate familiilor cu copii (familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii). Dar aceste alocari se vor acorda doar in cazul in care numarul total al absentelor copiilor de la scoala nu depaseste 10% din totalul orelor de curs (se stimuleaza prezenta la scoala a copiilor – scade analfabetismul etc.): 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/luna; 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 lei si 10.000 lei/luna.

Alte cheltuieli deductibile:

  • Abonamentele medicale din sistemul privat (este incurajat sistemul privat de sanatate).
  • Taxele de scolarizare pentru copii (este incurajat sistemul privat de educatie – gradinite, scoli, licee, universitati).
  • Cheltuieli pentru renovare, reabilitare termica, constructie locuinte (incurajarea si mai ales fiscalizarea pietei constructiilor).
  • Asigurarile de bunuri sau de viata.
  • Cheltuielile cu hrana si cu imbracamintea.

In general, in limita unor plafoane ce vor fi definite in lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul Romaniei. De exemplu, o familie cu 2 copii va beneficia in cursul unui an de deduceri si reduceri in valoare de circa 60.000 lei.”

Pentru ca oamenii sa fie si mai bulversati, ministrul Muncii subliniaza ca “pentru a beneficia de deduceri, gospodaria va trebui sa prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitante, dovezi privind tranzactii bancare, facturi etc.) “, insa ofera si varianta mai simpla: “membrii gospodariei nu sunt obligati sa pastreze toate bonurile sau facturile, daca nu sunt interesati sa isi deduca diversele cheltuieli”.

Lia Olguta Vasilescu arata ca se poate ajunge la situatia in care, la sfarsitul anului fiscal, o familie cu copii nu doar sa nu mai aiba de platit impozit, ci si sa primeasca in plus de la stat.

14.04.2017

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu