Ministerul Investiţiilor: Principalele modificări din PNRR vizează reforma pensiilor şi lucrările pentru metroul spre Otopeni

Adaugat la data mai 01, 2023 cu niciun comentariu

România a avut termen până astăzi să trimită Comisiei Europene propunerile de modificare pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în baza căruia ţara noastră beneficiază de o alocare de aproape 30 de miliarde de euro. Reprezentanţii Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene susţin că principalele modificări vizează reforma pensiilor şi lucrările pentru metroul spre Otopeni.

Primul capitol din PNRR pe care autorităţile române vor să-l modifice este cel legat de reforma pensiilor. Mai exact, să elimine procentul de 9,4% din PIB şi în locul acestuia să introducă o nouă regulă de indexare.

Guvernul vrea să înlocuiască şi proiectul liniei de metrou M4 între Gara de Nord şi Filaret cu cel pentru tronsonul dintre staţiile 1 Mai şi Tokyo al liniei M6.

Reprezentanţii Metrorex spun că se caută soluţii pentru a realiza totuşi M4.

Aprobarea plăţilor la nivelul Comisiei Europene depinde de respectarea ţintelor şi a termenelor asumate de Guvern.

Alte modificări vizează siguranţa energetică. Sunt propuse măsuri care să încurajeze producţia de energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice, în locuinţe sau în comunităţi locale, investiţiile offshore pentru energie regenerabilă.

Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene susţin că pe fondul creşterii economiei în 2021 față de 2020, Guvernul propune diminuarea alocării cu 2,1 miliarde euro.

De la debutul implementării planului, au fost semnate peste 8.500 de contracte cu beneficiarii PNRR, în valoare de 11 miliarde de euro.

01.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu