Mii de oameni au participat Sâmbătă la un marş pentru independenţă în capitala Scoţiei

Adaugat la data octombrie 06, 2019 cu niciun comentariu

O parlamentară a Partidului Naţional Scoţian (SNP, formaţiune anti-Brexit, la guvernare în Scoţia), Joanna Cherry, prezentă la eveniment, a susţinut pe Twitter că „250.000” de persoane au mărşăluit pentru independenţă, fiind singura care a avansat această cifră, informează dpa.

Organizatorii, All Under One Banner, au spus că aproximativ 100.000 de oameni au participat la un eveniment similar la Edinburgh anul trecut, dar guvernul local a estimat mulţimea la 20.000, a relatat BBC.

Primul ministru scoţian şi lidera SNP, Nicola Sturgeon, a explicat, pe Twitter, sâmbătă, că nu poate participa la marş, dar „se gândeşte” la participanţi cărora le-a spus: „Fără îndoială – Independenţa vine”.

În primul referendum privind independenţa Scoţiei, în 2014, 55% au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit.

Dar asta a fost înainte de referendumul din iunie 2016 privind Brexit-ul, în care 62% dintre scoţieni s-au opus plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ei nu doresc să sufere din cauza unor consecinţe grave asupra economiei lor ca urmare a unei rupturi brutale de UE.

Nicola Sturgeon nu şi-a pierdut din vedere obiectivul şi intenţionează să organizeze un al doilea referendum pe această temă până în 2021.

Ea l-a acuzat miercuri pe premierul britanic Boris Johnson că încearcă să retragă Marea Britanie din bloc fără un acord de ieşire. „Pentru Scoţia, punctul fundamental rămâne, propunerile lui Johnson care ne vor scoate din UE, piaţa unică şi uniunea vamală împotriva voinţei noastre”, a spus Sturgeon.

06.10.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu