Măsurători cu drone la Cernobîl. Cercetătorii britanici au găsit noi zone cu nivel ridicat de radiaţii

Adaugat la data mai 09, 2019 cu niciun comentariu

O echipă de cercetători britanici a folosit pentru prima dată drone pentru a efectua măsurători în zonele contaminate radioactiv de la Cernobîl. Este o nouă tehnologie care poate fi aplicată în domeniul deșeurilor periculoase, astfel încât omul să fie cât mai ferit de radiații.

Cu aceleași drone , folosite la Fukushima după accidentul de la centrala nucleară, cercetătorii britanici au explorat zona de la Cernobîl. Ei au găsit noi locuri cu nivel crescut de radiații. Cu noua tehnlogie se pot cartografia cu mai multă precizie zone greu accesibile.

Pe 26 aprilie 1986 , explozia și incendiul izbucnit la centrala nucleară de la Cernobîl au contaminat radioactiv regiuni întinse, inclusiv Europa.

Un oraș întreg, Prîpeat , cel mai expus radiațiilor, a fost evacuat în totalitate. Acum, ruinele orașului sunt accesibile doar turiștilor curajoși care își asumă anumite riscuri.

Vizitarea Cernobîlului se face doar pe bază de autorizație și numai pe anumite trasee considerate sigure. Cercetătorii caută noi modalități de a ține omul cât mai departe de radiații.

Explozia de la Cernobîl a fost mai puternică de 400 de ori decât bomba de la Hiroshima. Urmările se simt și acum. Mii de oameni suferă de diferite forme de cancer și încă se nasc copii cu malformații – o consecință directă a dezastrului de acum 33 de ani.

09.05.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu