Mai știu oamenii să fie altruiști?

Adaugat la data martie 20, 2017 cu niciun comentariu

La un studiu au luat parte 160 de voluntari, împărţiţi în două grupuri: primul grup urma să primească electroșocuri („receptorii”) și al doilea grup era format din cei care hotărau numărul de electroșocuri administrat receptorilor („decidenţii”).  Primul grup a luat parte la o evaluare a pragului personal de tolerare a durerii  provocate prin electroșocuri.

Cel de-al doilea grup a luat parte la circa 160 de experimente prin care membrii săi primeau diferite sume de bani pentru un anumit număr de șocuri electrice administrate voluntarilor. În cadrul a jumătate dintre teste șocurile erau primite de receptori, iar în cadrul celorlalte acestea le erau administrate decidenţilor.

La final, experţii urmau să adopte una dintre hotărârile luate de fiecare decident, în timpul experimentelor, și să o îndeplinească. Decidenţii urmau să primească suma de bani rezultată în urma deciziei luate. De asemenea, participanţii au fost asiguraţi că hotărârile lor de administrare a șocurilor vor rămâne secrete.

Rezultatele au arătat că, în ciuda faptului că alegerile lor nu au fost dezvăluite, receptorii au ales să renunţe la o sumă dublă de bani pentru a scuti un necunoscut de durerea șocurilor, comparativ cu ipostaza în care trebuiau să își salveze propria persoană. „De exemplu, ei ar plăti, în medie, 8 lire pentru a preveni administrarea a 20 de șocuri altora și numai 4 lire pentru a se scuti pe sine de 20 de șocuri”, punctează experţii.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu