Luna aprilie a început cu noi alerte de vreme rea în România. Ninsori, ploi și vânt puternic

Adaugat la data aprilie 04, 2023 cu niciun comentariu

„Semnele sezonului rece se resimt pe continentul european – și nu numai – foarte bine și la început de aprilie. Este un fapt despre care vorbim în general în sezonul rece, respectiv acea slăbire a vortexului polar, care face să pătrundă pe continent a unor mase de aer foarte rece din zona Polului Nord”, a explicat la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.

„Această situație se întâmplă în momentul de față peste Europa. S-a consemnat la sfârșit de martie o temperatură-record pentru zona Scandinaviei, de minus 37 de grade. Această masă de aer rece a activat zona Mării Mediterane și asistăm la o situație tipică de iarnă – alăturarea dintre un ciclon mediteraneean care aduce multă umezeală, prin urmare precipitații, și o masă de aer rece dinspre nordul continentului, care asigură transformarea ploilor aduse de ciclonul mediteraneean în lapoviță și ninsoare. Pentru că vorbim despre o astfel de situație, cantitățile de precipitații sunt importante”, a spus meteorologul.

„Cantitățile de precipitații de 20-30 de litri pe metru pătrat care se vor înregistra în zonele montane, în special zona Carpaților Meridionali și de curbură, aflată sub incidența codului portocaliu, vor însemna ninsori abundente și depunerea unui strat consistent de zăpadă. Va fi un episod semnificativ ca importanță, ca abundență a ninsorilor”, a spus Băncilă.

sursa: Digi24

04.04.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu