Laureat Nobel: „Prevenţia este medicina viitorului”

Adaugat la data martie 02, 2017 cu niciun comentariu

Medicii se confruntă cu apariţia unor boli grave la vârste fragede şi foarte fragede, de tipul cancerelor, reumatismului, bolilor neuro-degenerative şi cardiovasculare – probleme care uneori pot fi ţinute în frâu cu tratamente corespunzătoare, dar foarte rar complet vindecabile.

Toate aceste maladii au o importanţă deosebită şi preocupă din ce în ce mai mult nu doar comunitatea medicală, ci şi societatea în ansamblul ei, pentru că ele trebuie prevenite, spune profesorul Luc Montagnier, precizând că trebuie găsite mijloacele pentru a diagnostica precoce începutul acestor maladii şi pentru a stopa evoluţia lor.

Acesta a explicat într-un interviu că aşa s-a născut conceptul de „medicina celor 4 P”: P1 – predictivă (anticipativă), P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă. Montagnier porneşte de la ideea că „pacientul nu este o cifră, un caz, un subiect, ci este o fiinţă umană căreia să trebuie i se acorde timp, să fie ascultată şi alături de care să se poarte un dialog constructive”.

Însă pentru a putea fi aplicată „medicina celor 4 P”, sistemele de sănătate trebuie să-şi reînnoiască metodele în direcţia unei abordări holistice a îngrijirilor centrate pe persoană şi pe relaţii interpersonale, iar nu pe boală.

Luc Motagnier susţine că prevenţia nu ţine doar de medic, ci şi de individ. Înainte ca acesta să ceară ajutorul medicului pentru restabilirea sănătăţii, el trebuie să fie atent la modul în care trăieşte, la alimentaţie, odihnă, combaterea stresului excesiv.

Pentru buna funcţionare a organismului, profesorul recomandă alegerea fructelor, legumelor, plantelor proaspete sau cât mai puţin prelucrate termic deoarece doar aşa ne putem bucura de antioxidanţii de care dispun. „Cei mai buni antioxidanţi vin din surse naturale”, spune profesorul.

Aceşti antioxidanţi contraatacă radicalii liberi menţinând astfel starea de sănătate, de aceea este benefic să utilizăm combinaţii de antioxidanţi, nu doar unul singur, spre exemplu, vitaminele E şi C formează împreună una dintre cele mai bune combinaţii antioxidante. Însă tot ceea ce este în exces strică, inclusiv o cantitate prea mare de antioxidanţi în organism dăunează, spune Luc Montagnier.

Cât priveşte stilul de viaţă, Luc Montagnier a mai adăugat că stresul este benefic, până la un punct. Însă atunci când o persoană se confruntă de ani de zile cu situaţii extrem de stresante, are o alimentaţie dezorganizată şi deficitară în nutrienţi, fumează, consumă alcool, este sedentară şi nu face nimic pentru a se relaxa şi scăpa de încărcătura psihologică negativă, pot apărea problemele de sănătate, iar bolile deja existente se pot agrava.

Cine este Luc Montagner

Laureatul premiului Nobel pentru medicină, profesorul Luc Montagnier, care a descoperit virusul imunodeficienţei umane, a absolvit Facultatea de Medicină şi Facultatea de Ştiinţe Biologice de la Universitatea din Paris. La vârsta de 23 de ani a devenit asistent universitar, iar după o perioadă de stagiu postdoctoral în două laboratoare britanice, şi-a petrecut următorii ani de carieră în Institutul Curie şi, aproape 30 de ani, în Institutul Pasteur din Paris.

În cadrul Institutului Pasteur, profesorul Montagnier a fondat Unitatea de Cercetare Virală Oncologică, unde şi-a dedicat activitatea studiului virusurilor cancerigene, în special retrovirusurilor oncogene.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu