Klaus Iohannis, în vizită oficială în Chile

Adaugat la data aprilie 23, 2023 cu niciun comentariu

România şi Chile vor colabora în domeniul situaţiilor de urgenţă. Preşedintele Klaus Iohannis, care se află în vizită oficială în Republica Chile, şi omologul său au stabilit un memorandum în acest sens, după convorbirile oficiale pe care le-au avut. Chile este o ţară cu o experienţă foarte mare în prevenirea efectelor devastatoare ale cutremurelor.

Agenda discuțiilor la nivel înalt a vizat cooperarea bilaterală, stimularea schimburilor comerciale şi atragerea reciprocă de investiţii în domenii precum IT, energie, mediu şi agricultură.

“Există perspective promițătoare de extindere a relațiilor noastre bilaterale pe multiple planuri și am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât și pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, la energie verde, mediu și schimbări climatice, la protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile și din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât și pe piețe terțe”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituții responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

Klaus Iohannis a anunțat decizia de a înființa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române.

23.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu