Jocul cu diavolul: De ce unii îi fac statuie

Adaugat la data septembrie 05, 2016 cu niciun comentariu

Diavolul este asociat, în general, cu poveștile fanteziste de sorginte medievală. Greu de crezut că cineva ar mai putea fi inspirat astăzi de aceste relatări. Totuși ele nu doar că par credibile, dar chiar îi determină pe unii să promoveze un cult al diavolului, fiind convinși că fac un lucru onorabil. Așa poate fi considerată dezvelirea unei statui satanice, chiar în centrul unui oraș american.

„Vino să dansezi cu diavolul și să iei parte la un moment istoric.” Nu este o glumă și nici vreo practică specifică vreunei țări de prin lumea a treia. Este textul unei invitații la un eveniment inițiat de o grupare satanistă pentru care participanții au cumpărat bilete a căror valoare a ajuns chiar la 75 de dolari. Momentul a constat în dezvelirea unei statui în variantă modernă reprezentându-l pe diavol.

Statuia de bronz are aproximativ 3 metri înălţime, cântăreşte aproape o tonă, este făcută integral din bronz, a costat mai mult de 100.000 de dolari și redă figura lui Baphomet (un nume modern al diavolului), cu un cap de țap, stând pe un tron de piatră și flancat de doi copii care îl privesc zâmbitori. Statuia a fost dezvelită chiar înainte de miezul nopții, după ce organizatorii au încercat în zadar să obțină aprobare pentru expunerea sa lângă un monument din Oklahoma dedicat celor 10 Porunci.

În final, Templul Satanic (o grupare religioasă din New York), a obținut aprobarea de a amplasa monumentul chiar în centrul orașului Detroit. De ce tocmai aici? Pentru că în oraș există o grupare satanică care înregistrează peste 200 de adepți declarați. Datorită reacțiilor celor care s-au opus acestei inițiative, gruparea a păstrat secretă locația dezvelirii până în ultimul moment, când a trimis informațiile către deținătorii de bilete. Chiar înainte de ora 23:30, sutele de persoane prezente și-au exprimat admirația cu aplauze și strigăte de bucurie. „Bucură-te, Satan” s-a auzit sub lumina flash-urilor care imortalizau acest moment.

Mesajul inițiatorilor

Așa cum era de așteptat, nu toată lumea din oraș a fost cuprinsă de aceeași euforie. „Ultimul lucru de care avem nevoie în Detroit este o petrecere de bun venit pentru simbolul răului”, a spus pastorul Dave Bullock.

Pe de altă parte, adepții cultului satanic sunt convinși că inițiativa lor poate fi interpretată într-o notă pozitivă. „Monumentul nostru celebrează nețărmuitul respect pentru valorile constituționale privind libertatea religioasă și libertatea de expresie. Satanismul este o componentă fundamentală a genezei libertăților americane”, este convingerea purtătorului de cuvânt al mișcării. Dincolo de considerațiile de ordin constituțional invocate, organizatorii insistă că promovează chiar un scop nobil. „Statuia va servi ca un far ce cheamă la compasiune și înțelegere între toate ființele vii. Statuia va avea și un scop concret, funcționând ca un scaun pe care toți oamenii în vârstă pot sta în poalele lui Satana pentru a căuta inspirație și contemplare”, a continuat aceeași persoană.

Și România are sataniștii ei

Faptul că acest eveniment a fost posibil în SUA poate nu mai constituie o surpriză. Ne-am obișnuit ca pământul „Unchiului Sam” să fie un tărâm al tuturor posibilităților, inclusiv cea care tocmai s-a consumat. Membrii Templului Satanic însă nu sunt singuri pe lume și se manifestă, sub diferite variante, chiar și în zone în care ne-am aștepta mai puțin să îi găsim.

Acesta este și cazul României, chiar dacă manifestări similare celor din Detroit nu au avut loc (încă). Aceasta nu înseamnă că adepții lui Satana sunt inexistenți. Ei nu doar că există, ci au chiar și un site numit Biserica Satanistă, pe care promovează intens convingeri satanice. Astfel, putem afla că se ghidează după o biblie satanistă, prin intermediul căreia fondatorul acestei biserici (Anton Szandor LaVey) susține că diavolul întruchipează indulgența, inteligența pură, dar și răzbunarea. Intenționând în mod clar să administreze o lovitură decisivă bisericii creștine, ultimul principiu existent în biblia satanică (din cele 9 afirmate) este un atac direct la o practică a unor biserici creștine de astăzi (acumulări de bunuri materiale), pe care și presa a semnalat-o adeseori: „Satana reprezintă cel mai bun prieten al bisericii, pentru că a ținut-o în afaceri în tot acest timp!”

Satanism peste tot?

Contrar a ceea ce se știe la nivel general despre satanism (sacrificii nocturne, orgii, mutilări de copii), adepții sataniști consideră că susțin „o religie a vietii, a prețuirii și împlinirii acesteia. Nu există nimic mai presus pentru noi decât a duce o viață fericită, lipsită de griji și restricții imaginare create artificial.”

Miza acestei „religii a vieții” este într-un contrast puternic cu ideile populare despre această orientare antireligioasă. O clarificare vine din partea unui alt site de profil, în care se susține că satanismul „nu este despre sperietori, spiriduși, fantome, zombi, vampiri, monștri de Halloween, ci… adevăratul satanism este despre înălțarea și împuternicirea omenirii, aceasta a fost intenția Adevăratului nostru Creator, Satan”.

Astfel, Satana devine un simbol pozitiv, arhetip al sinelui, egoului. De aceea, o dogmă a satanismului modern poate fi rezumată sub forma „Eu sunt dumnezeul meu”. Venerarea lui Satana nu este o parte esențială în satanism (LaVey nu consideră că Satan este o entitate reală, deși sunt și grupări satanice care au această percepție), varianta modernă fiind diferită de structura ei medievală. În spatele satanismului de astăzi se ascunde mai mult o filosofie decât o practică antireligioasă, fiind vorba de o cultivare a eului sau, mai bine spus, de o venerare a propriei persoane.

Din acest punct de vedere, putem mai bine înțelege de ce Iisus Christos a insistat să puncteze frontal acest gen de raportare la răul absolut. De aceea, adresându-Se celor cu pretenții religioase, i-a acuzat că „voi îl aveți ca tată pe diavolul”. Este, practic, o demascare a etalării egocentrice în detrimentul unei spiritualități adecvate și sincere. Orice deturnare de sens și priorități așază ființa umană și în umbra aceleiași acuzații. Sataniștii moderni recunosc că sunt îndrăgostiți de propria persoană. Sunt însă oare singurii?

sursa: semneletimpului.ro – 2015

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu