05.06.2015
Incepand cu 30 mai 2015, inspectia tehnica periodica (ITP) la masinile pentru invatarea conducerii auto va trebui realizata la un an, ci nu la sase luni asa cum era pana de curand, conform Legii nr. 59/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 214 din 31 martie 2015 modifica si completeaza OG nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica.
Mai exact, noile dispozitii stabilesc ca pentru autovehiculele utilizate pentru invatarea conducerii auto ITP se va efectua la un an, cu exceptia autovehiculelor utilizate pentru invatarea conducerii auto care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune, pentru care periodicitatea este de sase luni.
In plus, Legea nr. 59/2015 introduce o noua prevedere conform careia, pentru autovehiculele speciale, respectiv, ambulanta, ITP se va realiza la un an.
De asemenea, noul act normativ exclude anumite vehicule de pe lista celor care trebuie sa efectueze ITP la Registrul Auto Roman (RAR).
Pănă la apariţia noii legi, inspectia tehnica periodica si inspectia tehnica pentru redobandirea certificatului de inmatriculare ori a certificatului de inregistrare se efectua numai de personalul RAR, la urmatoarele categorii de masini:
•vehiculele agreate pentru transportul marfurilor periculoase sau pentru transportul de marfuri perisabile,
•vehiculele destinate exclusiv transportului de butelii de gaze,
•remorcile-cisterna lente destinate transportului de marfuri periculoase,
•autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de 8 locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor,
•vehiculele istorice,
•autovehiculele destinate competitiilor sportive,
•vehiculele cu caracteristici speciale,
•vehiculele inregistrate, masini si utilaje autopropulsate pentru lucrari,
•vehiculele radiate din evidenta care au fost inmatriculate ori inregistrate anterior in Romania in vederea inmatricularii,
Reglementarile care se aplica incepand cu 30 mai 2015 exclud din lista de mai sus vehiculele agreate pentru transportul de marfuri perisabile si autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, mai mult de opt locuri pe scaune si care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor.
sursa: www.avocatnet.ro
foto: automotivelux.com
5.419 Comentarii