Indicele de preţuri al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care urmăreşte cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 126,9 puncte luna trecută, faţă de 129,7 pentru februarie.
Acesta este cel mai redus nivel al indicelui atins din iulie 2021. Citirea din februarie a fost dată iniţial ca 129.8.
O combinaţie de aprovizionare ample, cerere redusă de import şi extinderea unui acord care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră a contribuit la scădere, a spus FAO.
Agenţia cu sediul la Roma a declarat că scăderea indicelui a reflectat preţurile mai reduse ale cerealelor, uleiurilor vegetale şi produselor lactate, care au compensat creşterile preţurilor zahărului şi cărnii.
”Deşi preţurile au scăzut la nivel global, acestea sunt încă foarte mari şi continuă să crească pe pieţele interne, punând probleme suplimentare pentru securitatea alimentară”, a declarat Maximo Torero, economistul şef al FAO, într-un comunicat de vineri.”Acest lucru este valabil mai ales în ţările în curs de dezvoltare importatoare nete de alimente, situaţia fiind agravată de deprecierea monedelor lor faţă de dolarul american sau euro şi de o povară crescândă a datoriei”, a adăugat FAO.
11.04.2023
5.434 Comentarii