În urmă cu exact un an Rusia a atacat Ucraina. Kremlinul nu a numit agresiunea „război”, ci operațiune militară specială

Adaugat la data februarie 24, 2023 cu niciun comentariu

În 24 februarie 2022, cu puțin timp înainte de ora 05:00, într-o declarație la televizor, președintele Vladimir Putin a justificat invazia susținând că vine în ajutorul populației din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, unde oamenii ar fi fost supuși unui genocid de către regimul de la Kiev. Prin urmare, spunea liderul rus, Ucraina „trebuie demilitarizată și denazificată”.

Invazia rusă în Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie 2022. Trupe și blindate au pătruns în fosta republică sovietică prin est, de la granița cu Rusia, prin nord, din Belarus, și prin sud, din Crimeea anexată de Moscova în 2014.

La ora 04:50 a fost difuzat discursul președintelui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a spus că oamenii din Donbas ar fi cerut ajutorul Rusiei. Regiunea din estul Ucraineni cuprinde provinciile separatiste Donețk și Lugansk, republici autoproclamate cărora Moscova le recunoscuse independența cu puțin timp înainte, în 21 februarie.

„Am decis să conduc o operațiune militară specială. Scopul său este de a proteja oamenii care, timp de opt ani, au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev. Și pentru aceasta ne vom strădui pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, a spus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a avertizat că va contracara orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

24 februarie 2022, 06:48, Ucraina. Reacția președintelui Volodimir Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!”

„Occidentul este alături de noi. Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!”, a spus el, și a anunțat legea marțială în întreaga țară.

24 februarie 2022, 07:00. În Ucraina au început să sune sirenele de raid aerian.

Oamenii s-au adăpostit la metrou sau au fugit la gara din Kiev ori s-au urcat în mașini sperând că vor găsi scăpare în vestul țării. La 07:45 și Lvov, oraș la granița cu Polonia, era atacat cu rachete. În întreaga țară, s-au format cozi lungi la benzinării și la bancomate.

24 februarie 2022, 12:37. Oficialii de la Kiev anunță primele victime ale invaziei ruse în Ucraina

La 12:37, autoritățile de la Kiev au anunțat și primele victime: peste 40 de soldați și aproximativ 10 civili fuseseră uciși în primele ore ale invaziei ruse în Ucraina.

sursa: Europa FM

24.02.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu