În Turcia a reînceput campania electorală

Adaugat la data mai 17, 2023 cu niciun comentariu

În Turcia a reînceput campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 28 mai, când va fi o confruntare directă între președintele în funcție și liderul opoziției. Chiar dacă Erdogan intră în turul doi ca favorit, nu înseamnă că zarurile au fost aruncate. Şi Kemal Kılıçdaroğlu mai poate surprinde, sunt de părere analiștii politici de la Istanbul. Liderul opoziției ar putea mobiliza nehotărâții, diaspora și electoratul celui de-al treilea candidat, care o obținut 5 la sută din voturile primului tur.

Pe străzile aglomerate din Istanbul, oamenii se grăbeau mai degrabă la meciul dintre Galatasaray și Istanbulspor. Puțini se arată interesați de politică, iar unii se feresc să răspundă.

Suporterii celor doi mari rivali din alegerile prezidențiale spun însă deschis ce cred.

Analiștii de la Istanbul cred că alegerile nu sunt tranșate, deși președintele Erdogan a obținut 49,5 procente în primul tur. Candidatul care obține cu un vot mai mult va câștiga, iar Erdogan nu ar mai avea de unde să crească.

În schimb, candidatul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu ar putea mobiliza cele 3 milioane de nehotărâți care nu au votat în primul tur, deși în Turcia prezența la vot e obligatorie. În plus ar putea conta pe voturile din diaspora, din SUA și Canada.

Decisive vor fi voturile celui de al treilea candidat, care a obținut 5 la sută și a ieșit din cursă. Sinan Ogan este naționalist și e greu de spus către cine se vor îndrepta susținătorii săi în turul al doilea. El este impotriva kurzilor care l-au votat pe Kemal Kılıçdaroğlu, dar și împotriva refugiaților sirieni rămași în Turcia din pricina politicii președintelui Erdogan.

17.05.2023

 

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu