Reteta zilei – Hrisca cu ciuperci

Adaugat la data septembrie 15, 2015 cu niciun comentariu

Hrisca este foarte populara in Rusia si in tot spatiul post-sovietic. Are un gust si o aroma foarte placuta si contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente. Cum s-a exprimat un dietolog: “Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev.”
Desi in reteta de azi hrisca se coace in cuptor, am gasit ca sunt utile, pentru prapararea in viitor a acestor seminte, sfaturile unei rusoaice, care a crescut cu ele.
Ea descrie detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru că, spune ea: ”de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea.”
Asadar, la un pahar de hrisca se va pune doua pahare cu apa si o linguriţă de sare. Trebuie sa avem un ceaun sau un vas antiaderent.
Se pun la fiert cele doua pahare de apa cu sare. Se spala hrisca. Inainte de a o pune la fiert, unele gospodine o mai calesc intr-o tigaie uscata, fara ulei. Atunci este mult mai gustoasa. Se adauga cand apa fierbe. Aici este singurul moment in care se amesteca, cu o lingura. Dupa ce incepe din nou sa fiarba nu trebuie sa se mai amestece deloc, altfel se face terci.
Dupa 30-40 de minute de fierbere se verifica daca este gata: se adanceste in hrisca o lingura si daca mai este apa in mijlocul cratitei, hrisca nu este gata, daca nu, se poate stinge focul, se acopera cu un capac si se mai lasa 15 min sa se patrunda bine.

Reteta de astazi ne scuteste de grija fierberii, pentru ca “Hrisca cu ciuperci” este o specialitate care se coace in cuptor.

hrisca - bioaddict roIngredientele sunt:
1 cana si jumatate de hrisca
500 de grame de ciuperci taiate felii
2 cepe taiate marunt
3 catei de usturoi
1 ardei rosu taiat marunt
2 cani de apa
2 linguri de vegeta
patrunjel verde si ulei de masline

Se incinge cuptorul. Se calesc ceapa, usturoiul si ardeiul in putina apa si o lingura de ulei. Dupa ce se inmoaie putin, se adauga si ciupercile.
Se pune compozitia intr-o tava yena, se adauga hrisca, apa si vegeta. Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se lasa la cuptor pentru 50-60 de minute. Cand apa a scazut si hrisca s-a fiert, se descopera tava, se orneaza cu patrunjel si se mai lasa un minut in cuptor.

Hrisca este o excelenta proteina vegetala, conține 8 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina. De asemenea este o sursa excelenta de mangan, cupru si magneziu, precum si de fibre. Este un aliment slab caloric fiind recomandat persoanelor cu probleme de greutate.

Ramaneti in forma: mancati intelept!

15.09.2015

 

sursa: 1. linella.md; 2. bioaddict.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu