Guvernul a dat testul asumării răspunderii în Parlament pentru noile taxe și impozite, dar și pentru măsurile de reducere a cheltuielilor publice

Adaugat la data septembrie 27, 2023 cu niciun comentariu

Într-un discurs, contestat de opoziție inclusiv printr-un protest cu pancarte, premierul Marcel Ciolacu a prezentat noile taxe și impozite, dar și măsurile prin care vrea să reducă din cheltuielile publice. Asumarea răspunderii în Parlament a venit la finalul unei zile agitate pentru Guvern, care a trebuit să analizeze o lungă listă de amendamente depuse atât de PSD și PNL, cât și de partidele din opoziție. Una dintre propuneri, cu origine neclară, ar fi eliminat obligativitatea Pilonului 2 de pensii.

Amendamentele coaliției au vizat creșterea impozitului suplimentar la bănci de la 1 la 2%, un impozit pe cifra de afaceri de 0.5% pentru companiile din petrol și gaze și creșterea redevențelor pentru transportul gazelor naturale de la 0.4% la 10%. UDMR a obținut eliminarea plafonului de 2,5 la sută din veniturile autorităților locale pentru cheltuieli legate de cultură. Surse politice spun că UDMR a mai obținut pentru consiliile județene libertatea de a renunța la comasarea instituțiilor de cultură locale.

USR în schimb a decis să nu depună amendamente, dar va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege.

sursa: TVR

27.09.2023

5.472 Comentarii

Lasa un comentariu