Franța a prezentat strategia națională de alfabetizare digitală. Printre măsuri: bacalaureat profesional în securitate cibernetică din septembrie 2023

Adaugat la data februarie 21, 2023 cu niciun comentariu

Autoritățile din educația franceză au lansat recent strategia Franței pentru alfabetizare digitală a elevilor, profesorilor și lucrătorilor din instituțiile administrative din învățământ, pentru perioada 2023-2027. Ministerul Educației de la Paris anunță 4 piloni pentru această viziune strategică comună pe care o consideră “o chestiune principală pentru creșterea economică, pentru inovare și, fiind un domeniu extrem de strategic, pentru suveranitatea țării noastre”, după cum motivează instituția într-un comunicat, scrie edupedu.ro.

Printre punctele cheie enumerate în program: consolidarea guvernanței în domeniul educației digitale la nivel național și local prin crearea unei baze de echipamente noi pentru elevi și distribuirea lor în școli, “asigurarea dobândirii de competențe digitale pe tot parcursul școlar” și accesul profesorilor la cursuri de formare despre utilizarea tehnologiei astfel încât să creeze resurse educaționale digitale diverse.

Raportul amintește că Franța este departe de obiectivul european de a avea mai puțin de 15% dintre elevii din anul opt de învățământ obligatoriu (echivalentul clasei quatrième în Franța) cu competențe digitale scăzute. În cazul Republicii, 43,5% dintre elevi se aflau, în 2018, la acest nivel insuficient de stăpânire a competențelor digitale.

De asemenea, sunt citate și datele de la raportul “International Computer and Information Literacy Study” (ICILS) 2018 care arată că care elevii care ating nivelul 4 în cadrul acestui studiu reprezintă doar 1% dintre elevii francezi și 2% în medie în toate țările participante, nivelul 4 însemnând o bună filtrare a informațiilor de pe Internet și spirit critic dezvoltat.

În practică, până în 2027, toți elevii din învățământul secundar ar trebui să beneficieze în fiecare an de o acțiune de sensibilizare în educația digitală, cum ar fi activități la un post de radio difuzat web sau în cadrul Săptămânii presei și a mass-media, care deja vizează 4,7 milioane de elevi în fiecare an, mai propune Ministerul Educației de la Paris.

21.02.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu