Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia “Spiru Haret” şi cea din învățământul superior “Alma Mater” anunță că vor ieși în stradă și la un marș pe 10 mai

Adaugat la data aprilie 24, 2023 cu niciun comentariu

„Acolo se spune că se plafonează cheltuielile la nivel de personal la nivelul anului 2022. Noi consideram că e imposibil de realizat așa ceva în învățământul românesc deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior și am avut colegi care au promovat anul acesta.  De asemenea, am cerut la întâlnirea de la Palatul Victoriei să ni se asigure o poziție net superioară pe grila de salarizare în nou lege a salarizării. Am ținut neapărat ca măcar în noua lege să avem o poziție superioară pentru că la 2500-2700 de lei sumă netă un asistent universitar sau un profesor debutant nu mai vin în învățământ. Nu au de ce să vină în învâtământ pentru nici 3000 de lei net.”

Proiectul de reducere a cheltuielilor din sectorul bugetar mai prevede și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Deși profesorii sunt exceptați de la această regulă, măsura s-ar răsfrânge asupra personalului auxiliar din școli spune liderul sindicatului Spiru Haret- Marius Nistor:

„Noi nu avem numai personal didactic de predare. Școala funcționează și cu didactic auxiliar, funcționează și cu nedidactic. Ai contabilil în cumul. Încercați sa angajați un contabil în momentul de față. Degeaba scoți posturi la concurs pentru că nu le ocupă nimeni.”

Blocarea angajărilor la stat este încă un motiv care îi va scoate în stradă pe sindicaliști. Marius Nistor declară că această măsură ar afecta sistemul de învățământ.

sursa: Europa FM

24.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu