Eveniment rar la Vatican – Papa Francisc și Papa Teodor al II-lea al Alexandriei au împărțit scena în Piața Sfântul Petru

Adaugat la data mai 10, 2023 cu niciun comentariu

Papa Teodor al II-lea, îmbrăcat în robe negre, a fost invitatul de onoare la audiența generală a lui Francisc, în Piața Sfântul Petru, pe o vreme ploioasă. Cei doi s-au așezat unul lângă celălalt și au rostit o binecuvântare comună la final.

Papa Teodor al II-lea, în vârstă de 70 de ani, se află la Vatican pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a primei întâlniri dintre un papă roman și un papă copt.

În salutul adresat lui Papa Teodor al II-lea, Francisc a amintit de cei 20 de copți egipteni care au fost răpiți și decapitați pe o plajă din Libia de către Statul Islamic în 2015.

“Martirii Bisericii Copte sunt și ai noștri”, a spus Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani.

Cei 20 de copți și un creștin ghanez au fost aliniați pe o plajă libiană în salopete portocalii înainte de a fi executați în orașul libian Sirte, pe care Statul Islamic l-a controlat între 2015-2017. Gruparea islamistă a postat o înregistrare video a crimelor, care îi arată pe bărbați rugându-se lui Iisus în timp ce mor.

Victimele, ale căror trupuri au fost returnate în Egipt în 2018, se numărau printre numeroșii egipteni săraci care și-au riscat viețile pentru a-și găsi de lucru în haosul lipsit de lege din Libia, după căderea lui Muammar Gaddafi în 2011 și războiul civil.

Copții reprezintă aproximativ 10 % din populația egipteană, majoritar musulmană, și există mici comunități creștine copte în tot Orientul Mijlociu și în Africa. Aceștia sunt atacați de mult timp de militanții islamiști care îi consideră eretici.

Conform tradiției, creștinii ortodocși copți își trag originile din Apostolul Marcu.

Papa Teodor al II-lea urmează să aibă joi o întâlnire privată cu Papa Francisc și să viziteze departamentul de la Vatican care promovează unitatea creștinilor.

10.05.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu