Emmanuel Macron a fost mandatat de liderii G7 să transmită un mesaj Iranului

Adaugat la data august 25, 2019 cu niciun comentariu

Liderii G7 au decis să îl mandateze pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să poarte consultări şi să transmită un mesaj Teheranului, după ce au discutat despre relaţiile cu Iranul în cadrul summit-ului organizaţiei, desfăşurat la Biarritz, in Franţa, potrivit Reuters.

Informaţia a fost oferită de o sursă apropiată preşedintelui Macron, care a mai adăugat că principalele obiective ale G7 în relaţia cu regimul de la Teheran sunt împiedicarea dotării Iranului cu arme nucleare şi detensionarea situaţiei din Golful Persic.

„În calitate de preşedinte al G7, preşedintele Macron a fost mandatat să discute şi să trimită un mesaj autorităţilor iraniene pe baza schimburilor de opinii pe care le-am avut seara trecută’”, a spus oficialul francez, fără a oferi alte detalii.

Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta o serie de propuneri menite să detensioneze situaţia din Golf. Printre propuneri s-ar fi aflat şi reducerea unora dintre sancţiunile impuse de către Statele Unite sau înfiinţarea unui mecanism de compensare economică pentru Iran. Deşi propunerile urmau să fie discutate în cadrul summit-ului de la Biarritz cu Donald Trump, preşedintele american nu a oferit niciun indiciu cum că ar fi dispus să reducă sancţiunile impuse Teheranului, iar Macron nu a oferit informaţii suplimentare despre ce ar urma să conţină un eventual mecanism de compensare.

Macron i-a cerut lui Zarif ca, în schimbul unor eventuale astfel de concesii, Teheranul să respecte din nou toate prevederile Acordului nuclear şi să revină la masa negocierilor cu statele occidentale în privinţa programului său nuclear.

25.08.2019

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu