Din istoria postului Speranta TV: pastorul Nelu Burcea

Adaugat la data martie 30, 2014 cu niciun comentariu

La cea de-a șaptea aniversare a postului Speranța TV, privim în urmă și răsfoim pagini de istorie. Pastorul Nelu Burcea, actualul Director al Departamentului de Comunicare din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, își amintește cum a început totul. Va invităm să citiți relatarea sa și demersurile realizate acum șapte ani, în calitate de Director General al Centrului Media Speranța.

Cu toate că Radio Vocea Speranței emitea de peste 12 ani și se extindea continuu, ideea de a avea o televiziune adventistă a apărut într-un context de factori complecși.

IMG_0918tÎn primul rând, exista percepția unei nevoi reale de a avea un proiect propriu, ținând cont că până atunci existau doar programe disparate în grila unor televiziuni comerciale. Partea pozitivă a acelor programe era faptul că erau de înaltă calitate și transmiteau concepte morale și spirituale generale, ușor accesibile persoanelor din diferite niveluri sociale. Partea negativă era faptul că prin aceste programe nu puteau fi transmise concepte specific biblice și nici nu era posibil să fie transmisă identitatea adventistă sau conceptele specific adventiste.

A apărut așadar nevoia de a avea un concept unitar, actual, complex de transmitere media, atât prin radio, cât și prin televiziune. Se impunea deja actualizarea “cuvântului” prin “imagine” și datorită faptului că românii au fost și sunt mari consumatori de televiziune. Timpul acela istoric cerea într-un mod imperativ prezența unei televiziuni creștine adventiste.

Încercarea de a transmite mesaje spirituale în general românilor și în aspectul particular, adventiștilor români, nu doar în anumite zile, cum ar fi sâmbăta, ci 24 de ore din 24. Era evidentă nevoia de a înviora biserica, de a transmite mesajul nostru printr-un mijloc destul de modern, televiziunea.

Dorința noastră era aceea de a fi relevanți într-o societate care era într-un regres moral, spiritual și, de asemenea, hotarârea de a fi în rândul televiziunilor importante din România. În acest aspect ne-a fost de folos exemplul și succesul televiziunii adventiste mondiale.

Cu toate că, în prima fază a derulării proiectului de televiziune, se părea că acest proiect este privit cu reticență, ținând cont de unele concepții anti-televizor, acesta a fost probabil cel mai iubit proiect al Bisericii Adventiste de după revoluție.

shutterstock dosare filesPentru a realiza acest proiect, însă, fost nevoie de timp și de foarte multă muncă. În primul rând a fost necesar ca factorii de decizie din Biserica Adventistă din acea perioadă de timp să aprobe apariția acestui post de televiziune. Dorința comună de misiune ne-a împuternicit să realizăm împreună acest proiect prin ajutorul real al lui Dumnezeu.

În al doilea rând a fost procesul de solicitare a licenței de televiziune, proces ce a fost îngreunat de concepțiile diferite pe care membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) le aveau cu privire la rolul religios al cultelor recunoscute din România. Cu toate acestea, în finalul procesului de solicitare a licenței audio-vizuale, factorii de decizie din cadrul CNA-ului au oferit încredere postului Speranța TV să devină o televiziune națională, ceea ce a devenit pentru noi un moment istoric. Chiar dacă partea cea mai grea s-a dovedit a fi găsirea resurselor umane și financiare, toate acestea nu ar fi putut fi posibile în lipsa unei viziuni despre actualizarea comunicării misiunii adventiste. Oamenii de bază, la început, au fost colegii din departamentul video și Radio Vocea Speranței. Prezența, dedicarea și profesionismul lor au fost factori importanți în acest proces.

Și nu în ultimul rând, în tot acest proces de implementare al postului Speranța TV, au fost evidente implicarea factorilor de decizie din cadrul Bisericii Adventiste și ajutorul din abundență al lui Dumnezeu.

Cititi în continuare un articol despre începuturile postului Speranța TV, semnat de pastorul Adrian Bocaneanu: click aici.

5.435 Comentarii

Lasa un comentariu