Din istoria postului Speranta TV: pastorul Adrian Bocaneanu

Adaugat la data martie 30, 2014 cu niciun comentariu

La cea de-a șaptea aniversare a postului Speranța TV, privim în urmă și răsfoim pagini de istorie. Pastorul Adrian Bocăneanu, Directorul de Relații Externe al Centrului Media Speranța, își amintește cum a început totul.

Incepand cu anul 1999, au fost facuti pasi mici pentru productie video, ca o diversificare a activitatii la Radio Vocea Sperantei. In acelasi timp au fost traduse si subtitrate emisiuni in limba engleza, in special cu pastorul Mark Finley, de la It Is Written.

In septembrie 2001 au inceput transmisiile in direct la Realitatea TV, cu emisiunea In Centrul Atentiei (de patru ori pe saptamana), iar duminica dimineata s-a transmis pentru un timp emisiunea In cautarea unui raspuns, la postul B1.

Cam in acelasi timp Hope Channel International si apoi Hope Channel Europe au inceput sa emita pana la patru ore de emisiuni in limba romana pe zi. Programele erau selectiuni din emisiunile de mai sus si traduceri.

Centrul Media Speranta CMAIn 2004 s-a inceput constructia Centrului Media Adventist, care a fost inaugurat in noiembrie 2005. Intre timp a fost obtinuta o licenta de canal de televiziune, s-a inceput echiparea cu echipamente de productie, de editare si de emisie. In primavara anului 2007 au fost realizate decorurile pentru filmare in studioul principal, iar pe 30 aprilie, la ora 18, a inceput emisia propriu-zisa.

Grila se baza pe un pachet de sase ore de programe. Acestea continea programe mai vechi, cum ar fi Fapte 2000 (cu Mark Finley, filmat la Sala Palatului), Galileanul (cu Lucian Cristescu, filmat la Cernica), si Vremea impacarii (cu Nicu Butoi, filmat in studioul provizoriu din cladirea uniunii). Unele dintre emisiunile de la Radio Vocea Sperantei au inceput sa fie transmise in direct si la SperantaTV: Vremea intrebarilor (cu Aron Moldovan si Ioan Paicu), Unul pentru altul (cu Lavinia Stefan si Adrian Bocaneanu), Starea de bine (cu Loredana Dumitrascu si cu invitatii ei). A inceput productia de emisiuni noi, cum ar fi Destinatii (cu Aron Moldovan și Ioan Paicu), Jurnal de credinta (cu Beatrice Lospa), Viata la superlativ (cu Cornel Darvasan, mai intai la Oradea si apoi la Bucuresti), Painea noastra cea de toate zilele (cu Lucian Cristescu) si Ampreunta lui Dumnezeu, cu diferiti pastori.

 Pe 30 aprilie, la ora 18.00, a inceput emisia propriu-zisa a postului Speranta TV.

Pe langa aceste emisiuni proprii, s-au folosit, cu subtitrare, emisiuni de la It is Written (cu Mark Finley), Voice of Prophecy (LifeStyle Magazine, cu Dan Matthews), Regards 2000 (cu Thiery Lenoir), Cautarea (cu Geoff Youlden) si Dovada (cu Dwight Nelson).

Acest pachet de sase ore era emis initial intre 18 si 23, dupa care urma o perioada de imagini de natura, cu texte biblice si muzica (23:00-3:00), după care pachetul de cinci ore din ziua anterioara era retransmis de trei ori. In timp s-au adaugat alte emisiuni, productia s-a acumulat, s-a trecut la un program cu doua reluari pe zi si, in cele din urma, s-a putut crea o grila in care emisiunile erau repetate de doua ori, intr-o succesiune diversificata.

shutterstock_61341946Rostul de a exista al postului SperantaTV este sa ofere un continut caracterizat prin respect fata de viata, sanatate, moralitate, si credinta. Desi emisiunile reflecta conditia umana cu problemele ei, intotdeauna se exprima increderea in prezenta divina in viața omenirii, speranta in triumful binelui si al iubirii. Emisiunile reflecta valorile de credinta si de viata ale adventistilor de ziua a saptea, dar acestea sunt prezentate intr-un mod care sa fie accesibil si util tuturor celor care ne urmaresc. Productia acestor programe este si un exercițiu util si valoros de invatare in interiorul bisericii a unei “limbi”, a unei maniere de a pune problemele si a conduce catre Dumnezeu ca raspunsul cel mai bun pentru acestea.

Citeste articolul pastorului Nelu Burcea despre inceputurile postului Speranta TV in Romania: click aici.

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu