Decizie istorică : California legalizează eutanasia

Adaugat la data octombrie 07, 2015 cu niciun comentariu

07.10.2015

Suicidul asistat a fost legalizat în California, statul american cu cea mai numeroasă populație. Militanții pentru „dreptul la moarte” sărbătoresc această victorie ca pe o încununare a eforturilor de lobby ale mișcării pro-eutanasie, intensificate mai ales după prezentarea cazului californienei Brittany Maynard, cu un an în urmă.

Guvernatorul californian Jerry Brown a semnat luni măsura legislativă care le permite medicilor să prescrie doze letale de medicamente pacienților care doresc să își grăbească moartea. Brown, abslvent al unui seminar iezuit, a părut inițial greu de convins să adopte noua lege, care a fost contestată vehement de Biserica Catolică, relatează LA Times. „În definitiv, am avut de reflectat asupra a ce mi-aș dori eu dacă aș fi confruntat cu propria mea moarte”, a declarat guvernatorul în comunicatul care a însoțit anunțul privind promulgarea legii. „Nu știu ce aș face dacă aș fi pe moarte și aș suferi de o durere cumplită prelungită. Sunt însă sigur că ar fi o consolare să pot măcar lua în calcul opțiunile pe care această lege le permite. Așa că nu le-aș putea nega altora acest drept”, a mai spus guvernatorul Brown.

Liderul politic a apreciat, totodată, că legea respectivă „nu este o lege obișnuită, fiindcă tratează chestiuni de viață și de moarte. Punctul critic este însă dacă statul California ar trebui să continue să considere o crimă faptul că o persoană pe moarte își încheie viața, indiferent de cât de mare este durerea sau suferința ei.”

Cine a spus „nu”

Tim Rosales, purtător de cuvânt al ONG-ului Californians Against Assisted Suicide, o asociație de medici, militanți pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, reprezentanți ai Conferinței Catolice Californiene și ai altor grupări religioase, a criticat însă decizia de promulgare a legii, spunând că „aceasta este o zi întunecată pentru California și pentru moștenirea pe care Brown o lasă în urma sa. Din poziția omului bogat, cu acces la cele mai bune îngrijiri medicale și la cei mai buni medici din lume, backgroundul guvernatorului este profund diferit de cel al milioanelor de californieni care beneficiază doar de privilegiile reduse oferite de sistemul național de asigurări de sănătate – aceștia sunt oamenii și familiile care vor avea, poate, de suferit din faptul că medicilor le-a fost oferită permisiunea să prescrie doze letale pacienților.”

Guvernatorul Brown s-a luptat de trei ori cu cancerul, fiind vindecat în urma unor intervenții de excepție. În 2008 a avut o tumoră canceroasă în apropierea unei urechi, iar în 2011 și-a descoperit o excrescență canceroasă în nas. Un an mai târziu, a fost tratat de cancer de prostată în fază incipientă. După încheierea tratamentului, guvernatorul le-a spus reporterilor: „Să nu vă așteptați să plec de aici prea repede.”

Dintre politicienii care s-au opus promulgării acestei legi, cei mai mulți au fost republicani, iar ditre democrații care au votat împotrivă, cei mai mulți și-au motivat opțiunea fie făcând apel la principii religioase, fie la experiențe în care diverși membri ai familiilor lor primiseră diagnostice terminale de câteva „luni” și au mai trăit ani. Criticii spun că guvernatorul a ignorat și faptul că unii pacienți se vor simți presați să apeleze la suicidul asistat, cum ar putea fi cazul bătrânilor împinși de moștenitori lacomi să-și încheie viața mai repede.

O decizie muncita

Noua lege a fost enunțată pe modelul legii pro-eutanasie aflate în vigoare în statul american Oregon din anul 1997. În acest stat, numai anul trecut, 105 persoane au apelat la dreptul la eutanasie pentru a-și lua viața cu ajutorul medicamentelor. În ultimii 17 ani, medicii din Oregon au semnat 1.173 de rețete cu doze letale. Dintre acestea, circa 752 au fost folosite pentru a grăbi moartea pacientului, iar 421 dintre pacienți au ales să nu le folosească până la urmă, a declarat Patricia A. Gonzalez-Portillo, reprezentant al organizației pro-eutanasie Compassion & Choices. Aceeași organizație a făcut public cazul lui Brittany Maynard, tânăra de 29 de ani din Statele Unite care a plecat din California în Oregon pentru a putea fi eutanasiată înainte ca boala terminală de care suferea să îi răvășească agonizant trupul și mintea.

Povestea lui Brittany a dat un avânt puternic mișcării pro-eutanasie, generând discuții în nenumărate medii, în afară de cele legislative. „Aceasta este cea mai mare victorie pentru mișcarea morții cu demnitate, de la promulgarea primei legi americane de acest fel în urmă cu două decenii”, a apreciat Barbara Coombs Lee, președintele Compassion & Choices. „Intrarea în vigoare a acestei legi în California se traduce în furnizarea opțiunii eutanasiei pentru mai mult de 1 din 10 americani”, a mai spus Coombs Lee.

Activitățile de lobby schimbă dramatic tinerii

Legea se sincronizează cu o creștere vizibilă a normalizării eutanasiei în rândul opiniei publice americane. Potrivit unui sondaj publicat de Gallup în luna mai a acestui an, circa două treimi dintre americani (68%) sunt de părere că medicilor ar trebui să li se permită asistarea persoanelor care suferă de boli terminale și trăiesc cu dureri grave să se poată sinucide. Proporția celor care ar dori ca eutanasia să fie legală a crescut astfel cu 10 procente în ultimul an și cu aproximativ 17 procente față de acum doi ani.

Cea mai dramatică schimbare de opinie, apreciază think tank-ul Pew Research, a fost înregistrată în rândul tinerilor. Aproape 8 din 10 tineri americani cu vârste între 18 și 34 de ani (81%) sunt în favoarea legilor pro-eutanasie, o creștere cu 62% mai mare față de sondajul Gallup din 2014.

În plus, descoperă Gallup, tot mai mulți americani consideră că suicidul asistat de medic este o opțiune acceptabilă din punct de vedere moral. În 2015, nu mai puțin de 56% dintre respondenți au spus că eutanasia este morală, aproape cu 45% mai mult decât cei care împărtășeau această opinie cu un an în urmă.

Aprecierea privind moralitatea actului eutanasiei diferă însă de la respondenții neafiliați religios la protestanți, primii fiind de peste două ori mai predispuși să fie de acord că suicidul asistat nu este greșit din punct de vedere moral.

 

sursa: semneletimpului.ro
foto: eurojust.ro

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu