Decalogul (XXII)

Adaugat la data septembrie 04, 2013 cu 9 comentarii

[FMP]http://sperantaftp3.crestin.tv/richter3/ep22.mp4[/FMP]

5.398 Comentarii

 1. Domnule Cristescu, am tot respectul si toata admiratia pentru modul in care sustineti dialogul acestei emisiuni alaturi de gazda dv., o persoana foarte potrivita pentru acest rol! Emisiunea este extrem de interesanta si utila (avand aplicatii practice, pe situatii de viata) iar nivelul conversatiei este – cu siguranta! – de inalta clasa! Felicitari, amandurora!

  Totusi – cu permisiunea dv. – as vrea sa imi exprim nesustinerea variantei dv. in povestioara aceea, despre Mitica, Gica si sotia acestuia din urma. Respectiv:
  – Mitica, in calitate de prieten, avea datoria morala de a-l informa pe Gica asupra unei situatii neplacute, reala. (Si… nu avem de unde sti ce lupte se vor fi dat in sufletul lui inainte de a fi luat aceasta hotarare, banuind ca nu va fi motiv de bucurie pentru prietenul sau…) Daca nici pe prieteni nu ne putem bizui… atunci ne ramane sa aflam lucrurile care ne privesc de la dusmani?!
  – Mitica, din pacate, a jucat rolul prostului, nestiind ca Gica e nebun si nu poate accepta adevarul. Cu siguranta, Mitica si-a inchipuit ca Gica ii va aprecia buna intentie, sinceritatea, curajul si calitatea de prieten (pentru ca Mitica nu avea nimic de castigat, personal, din faptul ca Gica era inselat de sotie). Din pacate, s-a inselat.
  – s-a inselat pentru ca Gica, in egoismul lui, in loc sa aprecieze riscul la care s-a expus prietenul lui spunandu-i adevarul (risca sa fie tratat asa cum a si fost, pana la urma), in loc sa ii multumeasca pentru ca l-a ajutat sa descopere acea realitate, a spus ca Gica este omul care i-a facut cel mai mare rau din lume aratandu-i ca sotia lui doreste a fi cu altul. Halal multumire!
  – daca Mitica stia adevarul si nu il informa pe Gica, devenea complice al femeii, chiar la modul pasiv.
  – condamnandu-l pe Mitica pentru “stricarea linistii” unei casnicii (care era deja deteriorata, altfel femeia nu ajungea sa aiba acea relatie), e ca si cum ne-ati indemna ca, daca noi insine vom afla astfel de situatii, sa “ne facem ca ploua”;
  – spuneti ca trebuia lasat Dumnezeu sa lucreze. Asta a si facut: a lucrat prin constiinta lui Mitica si a transmis mesajul prin el. De ce credeti ca nu a fost mana lui Dumnezeu care nu putea fi de acord cu acea situatie?!
  – daca Gica o iubea atat de mult pe sotia lui, de ce nu a iertat-o? Aceasta era reactia cea mai fireasca. Inseamna ca lucrurile stateau, in realitate, altfel de cum le declara el… Iar pe Mitica l-a urat pentru ca ii distrusese falsa imagine pe care si-o crease despre relatia lui cu sotia, il obligase sa vada adevarul. Iar adevarul a fost de nesuportat pentru el, de aceea s-a si despartit. Si, in loc sa isi asume partea de vina pentru “delictul” sotiei, i-a fost mult mai usor sa nu se auto-acuze, sa nu o acuze pe sotie, ci… “sa arunce pisica moarta in curtea lui Mitica”.
  – cunoscand adevarul si ascunzandu-l, Mitica devenea – la randul lui – un mincinos. Asta era solutia pe care (se pare!) o recomandati dv.?!

  Dv. afirmati cumva (prin toate cele spuse in aceasta emisiune) ca, daca un om face un lucru rau dar acesta nu e cunoscut de cel pagubit (sub orice forma) si nu sufera din aceasta constienta, e mai bine ca lucrurile sa ramana ascunse. Si ca ramane o problema intre pagubitor si Dumnezeu. Dar uitati un lucru: atunci cand facem un lucru rau, singura modalitate de anulare a acestuia este prin pocainta. Ori, aceasta presupune cainta atat in fata lui Dumnezeu, cat si in fata pagubitului, caruia trebuie sa ii cerem iertare; astfel, prin recunoasterea faptei, ne despovaram sufletul de acel pacat. Eu cred ca, daca ne ascundem in continuare, niciodata nu ne vom fi eliberat sufletul complet de acea povara, pana cand nu avem taria de a ne recunoaste fapta SI in fata celui pagubit (indiferent daca avea deja cunostinta de ea ori nu), asumandu-ne riscurile si apeland la libertatea lui de a ne acorda iertarea ori nu. Eu cred ca asa e corect sa procedam si ca asta vrea Dumnezeu sa invatam: sa ne asumam faptele si, cand gresim, sa invatam sa avem curajul de a indrepta (atat cat se poate) raul facut. Si sa: “Du-te, si sa nu mai faci!”

 2. eu am intrat acum si am dat aici ca am vazut o emisiune, mi-as dori sa le vad de la inceput, sunt interesat sa vad cum le discuta :). Se poate sa fie toate emisiuniile din decalogul?

 3. Eu am urmarit doar ultimile minute din emisiunea XXI din data de 23 august tocmai de acea doresc sa o urmaresc integral.

  Din cate am retinut in acea emisiune sa adus in discutie subiectul piraterie softwere subiect la care membrii biserici Dumneavoastra si Romani in general au mari probleme.

  Cumva in emisiune discutiile au luat o turnura care nu sa putut controla, asa ca acum se evita a se prezenta in reluare acea emisiune ?

 4. Va multumim, pentru raspuns, urmarim rezolvarea

 5. Si eu sunt interesat de emisiunea XXI din data de 23 august .

 6. Draga admin.
  Observ ca nu sunt singurul care urmaresc cu interes acest serial si mai sunt si altii care nu vor sa rateze nici un episod.
  Va rog (cel putin din punctul meu de vedere) in cadrul acestei emisiunii “Dialog pe scara rihter – DECALOGUL” sa postati toate episoadele. Daca nu cer prea mult (nu cunosc problemele de natura tehnica sau organizatorica) dar va rog sa le postati la daca se poate la timp.
  Aceste emisiuni explica foarte clar si aduc lumina in multe aspecta ale vietii.
  Va multumesc.
  O viata binecuvantata.

 7. decalog XXI cind se adauga in arhiva??????????

 8. Se va rezolva in scurt timp.

 9. Emisiunea XXI se poate !??
  Va rog se poate sa remediati problema cu inregistrarea a XIV-a !??
  Este tot emisiunea a VI-a

Lasa un comentariu