De ce avem nevoie de o zi de pauză

Adaugat la data februarie 19, 2017 cu niciun comentariu

De ce să ne odihnim?

Pentru un simplu motiv: să supravieţuim, scrie doctorul Matthew Edlund, autor al cărţii Healthy Without Health Insurance and The Power of Rest, pentru Psychology Today. El explică că odihna ocupă mai mult timp în viaţa noastră decât hrănirea și este cel puţin la fel de necesară. „Ai nevoie de odihnă pentru a crește și a te regenera, pentru a învăţa și într-un cuvânt pentru a trăi”, spune el.

Edlund explică că și în cazul odihnei pasive, cum este somnul, creierul trece printr-un proces de refacere completă, creând noi căi neuronale sau încetinind și oprind altele. În odihnă creierul de fapt nu se odihnește, ci învaţă, își aduce aminte, găsește noi căi de rezolvare a problemelor, reface capacităţile atletice, reface mușchii, oasele și pielea, într-un ritm mult mai alert decât atunci când suntem treji.

„În fiecare secundă, în fiecare dintre zecile de miliarde de celule ale corpului se stabilesc alte miliarde de legături între proteine. Fiecare dintre acestea reprezintă un nou eveniment informaţional. Fiecare ajută la schimbarea ta, la refacerea ta, astfel încât să nu rămâi niciodată la fel,” citează Psychology Today. Atunci când nu ne luăm timp pentru odihnă, toate aceste mecanisme sunt întrerupte și afectate, motiv pentru care nu mai gândim și nu mai reacţionăm așa cum trebui, nu mai suntem eficienţi și ne îmbolnăvim.

24/6

Pentru mult timp, Vestul a luat o pauză de 24 ore pe săptămână, de obicei duminica. „Magazinele se închideau, nu puteai să cumperi nici benzină, ci doar să mergi la spital. Astăzi funcţionăm 24/7 și asta are consecinţe. Ne îndreptăm spre un consens că asta duce la depresie și anxietate”, a declarat dr. Matthew Sleeth, autor al cărţii 24/6: A Prescription for a Healthier, Happier Life, într-un interviu pentru CNN.

O zi de odihnă înseamnă o zi în care nu mai lucrezi, crede și Sleeth. Însă definiţia odihnei este foarte subiectivă. Pentru cei care au un job sedentar, poate însemna să iasă la jogging, dar pentru cei care fac muncă fizică, poate însemna repaus și somn. Sleeth se ferește să definească în cartea sa ce înseamnă odihna, dar încurajează cititorii să o definească singuri și să o practice pentru o zi.

Sleeth a implementat asta în familia sa și spune că este cel mai bun lucru pe care l-a făcut. În timpul liceului și al facultăţii, copiii săi aveau o zi în care nu învăţau. Faptul că trebuiau să își facă treaba în avans i-a ajutat să se disciplineze, pentru că trebuiau să rezolve într-un timp record mai multe lucruri ca în tot timpul săptămânii.„Am vorbit cu mulţi oameni care mi-au spus că adoptarea acestui stil de viaţă a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o pentru căsătoria lor, pentru familia lor și pentru starea lor spirituală”, spune doctorul.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu