Cutremurele din Turcia reprezintă pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan o provocare uriaşă în materie de salvare care va umbri perioada de pregătire a alegerilor din luna mai

Adaugat la data februarie 09, 2023 cu niciun comentariu

Percepţia că guvernul nu reuşeşte să răspundă dezastrului în mod adecvat sau că nu a reuşit să impună regulile de construcţie necesare în ţara des lovită de cutremure i-ar putea afecta perspectivele lui Erdogan la vot.

Analiştii susţin însă că preşedintele, un politician abil al cărui guvern a avut de a face cu cutremure, incendii de pădure şi alte dezastre naturale de când a venit la putere în 2003, ar putea atrage sprijinul naţional cu prilejul acestei crize şi şi-ar putea întări poziţia.

La doar câteva ore după cutremurul de luni, pe care l-a descris drept cel mai grav care a lovit Turcia în peste 80 de ani, Erdogan spunea că mii de salvatori au fost deja mobilizaţi şi că nu se va precupeţi nici un efort în condiţiile dure de iarnă.

Guvernul a declarat “alarmă de nivelul al 4-lea”, solicitând asistenţă internaţională, şi a instituit stare de urgenţă timp de trei luni în cele mai afectate provincii.

“Erdogan a răspuns rapid şi coerent la criză. Cel mai probabil asta îi va lustrui imaginea de lider puternic înainte de alegerile de la 14 mai, dacă guvernul poate menţine elanul iniţial”, susţine grupul de consultanţă Eurasia.

Costurile de reconstrucţie ar putea fi de multe miliarde de dolari, punând presiune asupra unei economii cu o inflaţie de 58%. Perturbările provocate într-o regiune în care locuiesc 13 milioane de oameni ar putea limita creşterea în acest an, susţin economiştii.

Amploarea pagubelor, pe o întindere de sute de kilometri şi care afectează milioane de oameni şi locuinţele lor, va “reseta complet” economia şi politica Turciei, a declarat Atilla Yesilada, din cadrul Global Source Partners.

Descriind cutremurul cu magnitudinea 7,7 drept o “lebădă neagră”, o apariţie atât de neprevăzută sau de improbabilă încât poate avea consecinţe extreme, el a spus că nu este încă clar dacă alegerile pot avea loc în regiunile cel mai dur lovite.

Opozanţii politici ai lui Erdogan nu s-au grăbit să profite politic imediat după producerea cutremurului, în condiţiile în care există încă oameni prinşi sub dărâmături iar bilanţul morţilor continuă să crească.

Opoziţia formată din şase partide a comunicat numai că guvernul trebuie să lucreze “fără discriminare” pentru a răspunde dezastrului care a lovit regiuni în care se află inclusiv comunităţi kurde şi refugiaţi sirieni.

But Ugur Poyraz, secretar general al partidului naţionalist de centru dreapta IYI, a spus că s-a deplasat în zonele cel mai sever afectate şi că marţi dimineaţă nu a văzut lucrători ai serviciilor de urgenţă.

“Cu siguranţă nu există o coordonare profesionistă a ajutorului de urgenţă. Cetăţeni şi echipe locale se alătură operaţiunilor de salvare din proprie iniţiativă pentru a salva oamenii de sub dărâmături”, a declarat el pentru Reuters.

Autorităţile susţin că peste 12.000 de angajaţi ai serviciilor de căutare şi salvare sunt în acţiune, alături de 9.000 de militari.

sursa: TVR Info

09.02.2023

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu