Scott Adams este unul dintre aceia care au greşit şi au pierdut de multe ori, dar, de asemenea, face parte din categoria acelora care s-au ridicat şi au mers mai departe. Scott Adams, un simplu funcţionar într-un birou, a devenit creatorul benzilor desenate Dilbert, pe baza cărora a construit un imperiu de milioane de dolari. De curând a lansat o nouă carte, How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life, în care, inspirându-se în viaţa sa nelipsită de eşecuri, oferă sfaturi şi recomandări despre viaţă, notează time.com.
Unul dintre aspectele pe care le menţionează Adams este importanţa unui sistem, a unor principii, şi nu neapărat a ţintelor. Spre exemplu, a pierde în greutate este o ţintă, iar a mânca sănătos este un sistem, un principiu, un mod de viaţă. Acest lucru se poate aplica în orice domeniu, fie că este vorba despre sănătate, fie că este vorba despre afaceri. Sistemul implică aplicarea unor metode, presupune o activitate regulată, constantă, nu are termeni (precum ţintele) şi ajută la creşterea bunăstării emoţionale şi a stimei de sine. Adams spune că, în general, oamenii de succes nu au ţinte, ci sisteme.
Pentru Adams, proporţia în care succesul produce pasiune este mai mare decât cel în care pasiunea produce succes. Există multe persoane pasionate de anumite lucruri, dar care nu-şi urmează visul şi pasiunea. El spune că Dilbert nu a fost produsul unui vis, dar odată ce a început să fie un proiect de succes, el a început să investească pasiune şi entuziasm în el, simţăminte care au crescut pe măsura succesului. Cal Newport, profesor la Universitatea Georgetown, spunea în acest sens că cel mai bun sfat pe care îl poate primi o persoană nu este acela de a-şi urma visul, ci de a învăţa să fie pasionată de ceea ce face şi să fie însufleţită de gândul că trebuie să contribuie în mod pozitiv în această lume şi să-i ofere ceva valoros.
Alt sfat important este acela de a ţine mai mult cont de energia pe care o ai şi de nu timp şi orar. Spre exemplu, Adams preferă să lucreze la desenele sale dimineaţa, pentru că acela este momentul în care are cea mai multă energie şi în care creierul său funcţionează cel mai bine. Există persoane care, în loc să ţină cont de energia pe care o au în fiecare moment al zilei pentru a realiza activităţile lor în funcţie de aceasta, ţin cont mai mult de timp şi de momentul în care se presupune că trebuie să desfăşoare o anumită activitate şi atunci nu au suficient randament sau eşuează.
Unul dintre cele mai importante sfaturi ale lui Adams este acela de a încuraja şi a nutri gândurile pozitive. În mod cert, fiecare persoană are lucruri pozitive în viaţa ei, însă problema apare atunci când uită de ele sau nu le apreciază la adevărata lor valoare. A considera că lucrurile bune vin de la sine este o atitudine contrară recunoştinţei, iar recunoştinţa, potrivit studiilor în domeniu, este unul dintre cele mai importante ingrediente ale fericirii.
Dr. Martin Seligman, director la Positive Psychology Center de la Universitatea Pennsylvania, propune o metodă simplă pentru a exersa recunoştinţa: în fiecare seară, înainte de culcare, ia un pix şi o foaie de hârtie şi scrie trei lucruri bune din ziua respectivă şi motivul pentru pentru care au fost bune. Acest lucru poate părea plictisitor la început, dar, dacă mergi mai departe, vei vedea că acest exerciţiu te va ajuta să înlocuieşte depresia şi tristeţea cu fericire şi mulţumire.
sursa: semneletimpului.ro
5.463 Comentarii