Cum o plimbare în pădure te poate scuti de depresie

Adaugat la data iulie 03, 2015 cu niciun comentariu

03.07.2015

Știi momentele acelea în care ești atât de trist, încât nu poți decât să reflectezi la tristețea ta și la cauza ei? Cercetătorii numesc acest proces, care are loc în cortexul prefrontal, „rumegare” și spun că poate duce la depresie și la alte boli mintale. Din fericire, au însă și o soluție.

Într-un studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, un grup de cercetători de la Universitatea Stanford a testat dacă o plimbare în natură poate reduce procesul de „rumegare”, la 38 de persoane sănătoase. Cercetătorii au ales 38 de orășeni, gândindu-se că stresul cronic al experienței urbane ar rezulta inevitabil într-un proces de rumegare destul de intens.

După mai multe teste preliminare, jumătate dintre participanți au făcut o plimbare de 90 de minute într-un ținut aproape „sălbatic”, departe de oraș, în timp ce restul grupului s-a plimbat pe trotuarul unei străzi cu patru benzi și un trafic pe măsură. La sfârșit, cei care s-au plimbat în natură au avut o scădere semnificativă a activității în acea parte a cortexului prefrontal care regularizează emoțiile negative, în timp ce la celălalt grup nu s-a observat nicio schimbare.

În general, întreruperea procesului de „rumegare” a unei probleme este asociată cu factori care îți distrag atenția, cum ar fi conversația cu un prieten. Ne-am putea gândi că o plimbare în natură, un mediu liniștit, nu ne-ar putea distrage de la gândurile negative, însă, surprinzător, se întâmplă fix invers. Însă nu este vorba despre orice peisaj natural.

Cercetătorii notează că o plimbare în parc sau petrecerea unui timp în grădină s-ar putea să nu aibă un efect la fel de puternic cu cel al unei plimbări în natură. Ce ar conta, de fapt, ar fi ca locul în care te plimbi ori să îți incite fantezia, să te facă să visezi cu ochii deschiși, ori să îți dea sentimentul că ești în vacanță, undeva departe, ori să îți dea sentimentul de apartenență, ca atunci când revezi un loc unde ți-ai petrecut anii frumoși ai copilăriei.

„Când ne plimbăm, mergem pe câmp și în pădure, ce s-ar alege de noi dacă ne-am plimba doar în grădini sau în mall?” scria Henry David Thoreau în The Atlantic, în 1862. Poate nivelul de depresie din zilele noastre are legătură și cu faptul că, în prezent, mai mult de jumătate din populația globului locuiește în orașe, iar până în 2050, procentul se preconizează că ajunge la 70%.

 

sursa: semneletimpului.ro
foto: drsusansmith.com

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu