Cum influenţează religia credinţa în extratereștri

Adaugat la data martie 10, 2017 cu niciun comentariu

Centrul de Cercetare Aplicata in Apostolat (CARA) este un centru de cercetare non-profit care realizează studii sociale știinţifice despre Biserica Catolică. CARA a colaborat anul trecut cu GfK Custom Research în vederea realizării un studiu care să indice atitudinile religioase privind explorarea spaţiului.

Printre întrebările adresate, două au fost cu miză în direcţia menţionată. „Credeţi că dispariţia Pământului ar putea fi anticipată din punct de vedere știinţific sau se află în mâinile lui Dumnezeu și, prin urmare, este imprevizibilă?” este una dintre aceste întrebări, însoţită de o alta: „Credeţi că destinul vieţii umane este în altă parte decât Pământul sau aici pe Pământ?” Răspunsurile oferite au fost corelate cu alte studii efectuate pe oameni din diverse religii pentru a fi identificate atitudinile religioase diferite privind explorarea spaţiului.

În studiul CARA au fost realizate interviuri cu 1,927 respondenţi. Eșantionul primar a inclus 1.010 persoane care și-au revendicat apartenenţa catolică și 917 non-catolici, dintre care 311 erau creștini evanghelici și 357 aparţinând altor afilieri creștine. Atunci când au fost întrebaţi dacă dispariţia Pământului ar putea fi anticipată din perspectivă știinţifică sau este o chestiune care depinde direct de intervenţia lui Dumnezeu (deci, imprevizibilă), mai mult de 6 din 10 i-au atribuit lui Dumnezeu rolul de decident. Nu aceeași percepţie o au persoanele fără afiliere religioasă.

La fel, atunci când au fost întrebaţi dacă destinul fiinţelor umane este pe o altă planetă, au existat diferenţe notabile între persoanele neafiliate religios și cele cu o afiliere religioasă. Au existat, de asemenea, diferenţe între catolici și evanghelici. Mai precis, doar 28% dintre catolici consideră că viaţa umană este destinată să rămână dependentă de existenţa pământului, în timp ce 41% dintre evanghelici au exprimat aceeași poziţie.

În 2014, Joshua Ambrosius profesor de știinţe politice la Universitatea din Dayton, a utilizat datele de la un chestionar social și a trei sondaje Pew pentru a compara interesul, susţinerea și cunoștinţele referitoare la explorarea spaţiului , așa cum se manifestă la catolici, evrei, evanghelici, protestanţi și cei fără afiliere religioasă. Cercetările sale au fost intitulate „Separarea Bisericii și spaţiul: Influenţele religioase în susţinerea politicii de explorare spaţială”. Studiul lui Ambrosius a condus la concluzia că evanghelicii erau cel mai puţin informaţi, dar și cel mai puţini preocupaţi de susţinerea și explorarea spaţiului extraterestru. Pe de altă parte, evreii și membrii unor religiilor orientale au fost cei mai avizi susţinători.

De asemenea, Ambrosius a descoperit că Generaţia X și Millenialii au arătat un entuziasm mai redus pentru explorare spaţială decât generaţia Baby Boomer, fapt care l-a determinat pe expertul american să remarce că „această constatare, în cazul în care reflectă realitatea, arată o tendinţă îngrijorătoare. Acest lucru subliniază încă o dată necesitatea ca instituţiile preocupate de explorarea spaţiului să educe și să îi motiveze pe tineri să pună bazele unei preocupări pe termen lung necesare explorării spaţiului”.

În timp ce efectua cercetări pentru cartea sa despre religiile și viaţa extraterestră, David Weintraub, profesor de astronomie la Universitatea Vanderbilt, a descoperit că peste 55% dintre atei cred în existenţa vieţii pe alte planete. Urmează în acest clasament musulmanii, în proporţie de 44% şi evreii, cu 37 de procente. Explicaţiile acestei orientări nu sunt dificil de identificat. Budiștii consideră că există o infinitate a Universului, în timp ce hindușii cochetează și mai mult cu ideea lumilor extraterestre, mergând până acolo încât unii consideră că unele fiinţe umane ar putea fi o reîncarnare a extratereștrilor. De asemenea, unele textele rabinice evreiești sugerează posibilitatea existenţei a milioane de alte planete. Chiar și Coranul conţine versete care pot fi interpretate ca făcând trimitere spre existenţa vieţii extraterestre.

Spre deosebire de alte religii, în creştinism problema vieţii extraterestre este mult mai delicată. De aceea, creştinii (doar 32%) cred cel mai puţin în existenţa vieţii în alte spaţii ale Universului. Această situaţie poate fi explicată prin faptul că întreaga religie creştină se bazează pe credinţa în mântuirea care a devenit posibilă prin Iisus, considerat Dumnezeu încarnat. Weintraub  consideră că unii credincioşi mai radicali, în special creştini, vor respinge din start existenţa vieţii pe alte planete, pentru că acest lucru nu este menţionat în Geneză.

Totuși, Weintraub afirmă că unele grupuri religioase mai apropiate de litera Bibliei „cu siguranţă, cred în extratereștri”. Printre aceștia, îi nominalizează pe membri Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă și pe Adventiștii de Ziua a Șaptea. În acest sens, citează o scriere din anii 1950 aparţinând lui Joseph Smith (președinte mormon), în care se susţine că „noi nu suntem singurii oameni pe care Domnul i-a creat. Avem fraţi și surori pe alte planete. Ei arată ca noi, deoarece și ei sunt copiii lui Dumnezeu și au fost creaţi după chipul Lui”. În cazul adventiștilor de ziua a șaptea, este adus ca argument un citat al lui Ellen White, cofondatoare a acestei confesiuni religioase, care a declarat că Dumnezeu i-a dat o viziune despre alte lumi ai căror locuitori sunt „nobili, maiestuoși și iubitori”, deoarece viaţa lor „urmează cu stricteţe Cuvântul lui Dumnezeu”. Însă, dintre toţi creştinii, romano-catolicii par să fie preocupaţi cel mai mult subiectul existenţei vieţii extraterestre. Dezbaterile din cercurile liderilor catolici durează de o mie de ani, precizează cercetătorul.

Aceste date, unele dintre ele chiar contrastante, par să sugereze că majoritatea creștinilor se consideră blocaţi pe această planetă și dincolo de ea nu ar mai exista nimic semnificativ. Partea ciudată este că alte religii necreștine sunt mai dispuse în a privi spre exterior. Este însă dificil de tranșat această chestiune, care are dificultăţi în primul rând de ordin semantic. Un extraterestru poate fi orice și oricum, însă, cu siguranţă, mai degrabă un produs al fanteziei umane decât a unei realităţi probate. Și atunci „să mă concentrez asupra vieţii extraterestre?” se întreabă Morty Lloyd, senior pastor at Chattanooga Church. „Cred că avem destul de lucru aici, pe Pământ, încercând să ne ajutăm semenii, fără a fi fi prea preocupaţi de viaţa de pe alte planete. Până ce Iisus se întoarce, am de gând să fie ocupat cu asta”, continuă pastorul. „Aceasta este esenţa a ceea ce înseamnă să fi creștin”.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu