Cum încurajează social media egoismul

Adaugat la data martie 20, 2017 cu niciun comentariu

Dincolo de o simplă comunicare despre sine, reţelele sociale (Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr) au transformat mândria din viciu în virtute, afirmă pastorul american Ed Young, într-un editorial pentru Christian Post.

Ce au devenit social media

Astăzi, social media sunt folosite pentru a vorbi despre noi şi opiniile noastre, ceea ce ne oferă un grad de satisfacţie la fel de mare ca atunci când savurăm un fel de mâncare sau când câştigăm mulţi bani. Aceste efecte au fost relevate de o cercetare realizată de o echipă de cercetători de la Harvard şi publicată în luna mai a anului trecut, care arăta că, în medie, 40% din ceea ce spunem zilnic reprezintă informaţii despre sine.

Mai mult, testele au arătat ceva şi mai surprinzător: nici măcar atunci când subiecţii erau plătiţi pentru a vorbi despre alţii, aceştia nu renunţau la a vorbi despre sine. Mai exact, pentru a putea vorbi despre sine mai mult, subiecţii erau dispuşi să renunţe la 17%-25% din suma pe care o câştigaseră răspunzând la întrebările despre alţii.

Din această cauză, mulţi utilizatori rămân conectaţi la internet şi la reţelele sociale un timp îndelungat, iar aceasta se întâmplă din două motive principale. Pe de o parte, comunicarea digitală oferă mijlocul pentru a scrie lucruri pe care nu am îndrăzni să i le spunem niciodată faţă în faţă persoanei cu care vorbim. De aici derivă setea de critică, de ridiculizare a celebrităţilor, dar şi surprinzătoarea bucurie atunci când se întâmplă o tragedie.

Pe de altă parte, din fericire aceasta nu este singura consecinţă a comunicării digitale. Aceasta favorizează empatia oamenilor din toate colţurile lumii faţă de cineva care suferă. Ca în cazul pastorului american Rick Warren, al cărui fiu s-a sinucis, o tragedie atrage şi încurajări, rugăciuni, gânduri care reamintesc celor ce suferă de dragostea şi bunătatea lui Dumnezeu.

De aceea, pastorul Young afirmă că, deşi social media oferă o platformă pentru egoism, acesta nu ar trebui perpetuat şi nu ar trebui să înrădăcineze în mintea noastră convingerea că totul este despre noi. Secretul constă în moderaţie şi în capacitatea de a discerne ce merită spus şi ce nu. „Trebuie să fim atenţi atunci când folosim social media. Nu vă grăbiţi să alergaţi la tastatură sau la telefon de fiecare dată când aveţi un gând”, concluzionează Young.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu