Criza cerealelor ucrainene. Ministrul Petre Daea va discuta miercuri cu omologul său de la Kiev

Adaugat la data aprilie 18, 2023 cu niciun comentariu

România vrea să permită în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar cere introducerea unor taxe vamale pentru importurile de grâne din ţara vecină devastată de război. Este o poziţie exprimată atât de preşedintele ţării, cât şi de ministrul Agriculturii. Dar tot mai multe ţări est europene au decis să interzică temporar importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina. Polona a blocat chiar şi tranzitul cerealelor ucrainene.

România consideră că trebuie să existe în primul rând o decizie comună la nivelul Comisiei Europene privind importurile de cereale ieftine din Ucraina.

Ţara noastră nu se opune tranzitului, însă vrea introducerea unor taxe vamale pentru marfa importată, grâne şi produse alimentare, din Ucraina. Este o măsură care îi va proteja pe producătorii români.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Poziţia noastră este foarte clară. Permitem ca toate cantităţile de produse agro-alimentare să ajungă unde este necesar şi să oprim importul de cereale în România în aşa fel încât să dăm posibilitatea fermierilor noştri să îşi golească magaziile, să le pregătească pentru noua recoltă.

Miercuri vor fi discuţii similare în Romania, iar joi în Slovacia.

18.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu