Coreea de Nord a sfidat din nou „strategia răbdării” pe care comunitatea internațională o practică față de numeroasele încălcări de convenții, comise de liderii statului totalitar. Vineri dimineață, RPDC a efectuat un nou test nuclear, al cincilea și aparent cel mai puternic de până acum.
Testul a fost detectat inițial sub forma unui cutremur cu magnitudinea de 5,3. Agenția meteorologică din Japonia a localizat epicentrul în nord-estul Coreei de Nord, în apropiere de centrul de testare nucleară Punggye-ri și a precizat că activitatea seismică era „diferită de cea înregistrată în timpul unui cutremur normal”.
Agenția de presă de stat din Coreea de Nord a anunțat că specialiștii de la Punggye-ri au coordonat cu succes cel mai mare test nuclear din istoria țării, atingând o rază de acțiune mai mare decât cea a bombei care a ras Hiroshima și reușind să monteze dispozitivul nuclear pe rachete balistice.
Va mai dura destul de mult până ce surse externe să poată aprecia capacitatea dispozitivului testat. Iar ce se știe până acum diferă de la o sursă la alta. Armata sud-coreeană a comunicat că explozivul curent a fost de două ori mai puternic decât cel folosit în ultimul test nuclear condus de țara din nord. Atunci Phenianul declarase că ar fi folosit o bombă cu hidrogen, însă mulți analiști s-au îndoit de acuratețea anunțului. Bomba lansată de SUA asupra Hiroshima în 1945 a avut o putere degajată de 15 kilotone.
În condițiile în care oricum se anticipa iminența unui nou test, după ce observatori externi au notat intensificări ale activității la centrul de testare, reacțiile la ultima acțiune nord-coreeană au fost de contestare vehementă.
Potrivit BBC, prim-ministrul nipon Shinzo Abe a condamnat fermn testul și a declarat că va „protesta vehement” la Phenian. „Dezvoltarea nucleară a Coreei de Nord a devenit cea mai gravă amenințare la adresa securității Japoniei și subminează sever pacea și securitatea regiunii, precum și a comunității internaționale.”
Președintele american Barack Obama a avertizat prin purtătorul de cuvânt al Casei Albe că acțiunile provocatoare ale Coreei de Nord vor „avea consecințe grave”.
China, de cealaltă parte, de fapt singurul aliat diplomatic semnificativ al Coreei de Nord, a declarat că se „opune ferm” testului și a somat Phenianul să înceteze orice acțiune care ar putea înrăutăți situația. Analiștii apreciază că relațiile dintre China și Statele Unite devin tot mai tensionate pe măsură ce China își consolidează poziția de lider în Asia de Est. China nu dorește ca regimul nord-coreean să să prăbușească fiindcă vidul de putere generat astfel ar putea crea un haos în regiune, de care nu este în interesul Chinei să se ocupe nici SUA, nici aliații lor.
Cel mai probabil, viitorul apropiat rezervă Coreei de Nord noi sancțiuni economice, care o vor izola și mai mult, spre dezavantajul cetățenilor țării, care nu au nicio vină. Penultimul test, cel din ianuarie, a venit și el cu sancțiuni dure agreate de China la ONU. Însă sancțiuni chiar și mai drastice încă sunt posibile. De exemplu, țările pot bloca exporturile de combustibil petrol către Coreea de Nord, mutare care i-ar paraliza economia. Tocmai de aceea, mesajul dinspre Coreea de Sud, la aflarea informațiilor despre acest test a fost că destinația spre care se îndreaptă Coreea de Nord este autodistrugerea. Un scenariu care devine tot mai realist pe măsură ce încăpățânarea demonstrativă a dinastiei nord-coreene întețește drama geopolitică la care asistă o lume întreagă.
5.419 Comentarii