Comunicarea cu Tatal

Adaugat la data mai 01, 2015 cu niciun comentariu

Ucenicii l-au rugat pe Isus sa-i invete cum sa se roage, iar El le-a spus: “Iata cum trebuie sa va rugati: Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau; vie imparatia Ta; face-se voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau. Caci a Ta este imparatia si slava in veci. Amin!” (Matei cap 6, vers. 9-13)
A ramas aceasta rugaciune un model si pentru noi? Ce loc mai are rugaciunea in viata noastra? Ne dorim cu adevarat ca voia Lui sa se faca, in viata noastra? Raspunsul… se vede reflectat in actiunile noastre si in felul cum raspundem provocarilor si incercarilor care ne ies in cale.
La un dialog despre rugaciune, pornind de la exemplul dat de Domnul Isus – rugaciunea Tatal Nostru, asa cum ne este ea relatata in Matei cap. 6, l-am invitat si pe Lector univ. dr. Sorin Badragan, decanul Facultatii de Teologie Baptista.

Spuneti-ne pentru inceput, cum ar trebui sa fie privita rugaciunea aceasta model? Ca una care trebuie sa fie repetata in fiecare zi sau putem sa ne rugam si in alt fel?

“Cu siguranta Domnul Isus nu ne cere sa o repetam mecanic, ca pe o incantatie pagana. Rugaciunea aceasta este un model care ne arata ce anume sa abordam in viata de rugaciune. “Tatal nostru” este o inmanunchere a rugaciunilor tuturor bisericilor.
Important este sa nu uitam ca cel caruia ne rugam este un TATA. Asta inseamna ca nu este un despot, nu este o persoana impasibila. El este un TATA, un tata BUN si nu unul oarecare, ci unul aflat in CERURI. Acesta imagine ne ajuta sa intelegem ca trebuie sa avem curaj, sa indraznim, pentru ca El este asa de puternic incat poate sa sta deasupra noastra. Nu doar puternic, este ATOTPUTERNIC. El le vede pe toate, le stie pe toate si le poate pe toate.”

De ce sa ne mai rugam daca Dumnezeu le stie pe toate?

“Rugaciunea este mai mult decat a-I cere lui Dumnezeu lucruri de care avem nevoie. Este un dialog intre copiii Lui si El. Dumnezeu este dornic de prezenta noastra, pentru ca ne iubeste, asa cum un tata tanjeste dupa prezenta copiilor lui.
De multe ori venim in rugaciuni foarte frumoase, de pocainta si ne plangem trecutul noastru. Dar Dumnezeu ne indeamna sa nu incepem asa. Rugaciunea ar trebui sa il aiba in prim-plan pe Dumnezeu. Daca numele Lui este sfintit, toate lucrurile pe care noi le cerem defapt isi gasesc raspuns si implinire, intr-un mod sau in altul. Acesta este secretul unei vieti de rugaciune autentice si scripturale.”

Noi trebuie sa ne rugam doar cu aceasta rugaciune? Ce se intampla daca ramanem doar la o repetare mecanica a acestei rugaciuni?

“E ca orice automatism, nu are nici o valoare si neaga una dintre realitatile cele mai frumoase ale vietii crestinilor si anume, sa stea in prezenta celei mai minunate finite din univers – in prezenta unui Dumnezeu care este infinit, caruia daca ii permitem sa fie in prezenta noastra, in sensul acesta direct, atunci El ne umple viata de sens si frumusete. A fi in prezenta lui Dumnezeu este cea mai mare binecuvantare pe care o poate avea un om. A ne ruga mecanic, insemana a nega aceasta binecuvantare.”

Dumnezeu este desavarsit. Pacatele mele nu pot sa truncheze slava sau sfintenia Lui. De ce totusi Isus Hristos ne invata sa ne adresam cu aceste cuvinte, “Sfinteasca-se Numele Tau”?

“Noi nu putem imbunatati slava lui Dumnezeu, pentru ca asta ar insemna ca Dumnezeu are nevoie de ceva si nu este asa… El este desavarsit. Nimic din ceea ce eu ii dau, lui Dumnezeu nu-I aduce ceva in plus. El doreste sa ne faca impruna-lucratori, o echipa. ‘Sfinteasca-se Numele Tau’ inseamna dorinta noastra ca prin viata pe care o traim, sa onoram numele Lui.”

‘vie imparatia Ta’ – Cum ar putea imparatia sa devina o realitate pentru individ?

“Imparatia lui Dumnezeu nu se refera la un teritoriu fizic, ci la idea de domnie a Lui. Aceasta domnie, in lumea in care traim, se manifesta in vietile noastre, in vietile tuturor celor care Il recunosc pe Domnul Isus Hristos ca DOMN, care Ii recunosc dreptul de a fi imparat in viata lor.”


‘faca-se voia TA’ – Cat de greu este de acceptat acest lucru, privind din perspective egoismului nostru firesc?

“Daca acceptam ca El este Domn, atunci El trebuie sa domneasca in viata noastra. Este lucrul cel mai bun care ni se poate intampla, pentru ca VOIA LUI DUMNEZEU este BUNA, este PLACUTA si este DESAVARSITA. Voia Lui este ca noi sa refacem legatura intrerupta cu El.”
“Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nedejde” (Ieremia cap.29, vers.11)

Lector univ. dr. Sorin Badragan, decanul Facultatii de Teologie Baptista a fost invitatul lui Tiberiu Nica la emisiunea “Timpul Sperantei”, ce a purtat titlul “Pe cine schimba rugaciunea?”.

sursa foto: pixshark.com

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu