Comemorarea masacrului din Piaţa Tienanmen. Oficialii chinezi consideră corectă intervenția brutală a armatei

Adaugat la data iunie 04, 2019 cu niciun comentariu

Acum exact 30 de ani un student încercă să oprească cu propriul trup un tanc. Se întâmpla în Piața Tienanmen din Beijing unde represiunea brutală a protestelor de către armată a făcut sute, poate chiar mii de morți. Și după 30 de ani rămâne un subiect aproape tabu, iar de puținele ori când oficialii chinezi vorbesc despre asta insistă că a fost cea mai bună decizie.

Aceasta imagine surprinsă acum exact trei decenii a devenit unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistenței în fața regimurilor totalitare.

Era dimineața zilei de 4 iunie și după 6 săptămâni de proteste ale studenților împotriva Partidului Comunist, armata a intrat în forța în Piața Tienanmen. Cu gloanțe și tancuri au înăbușit demonstrațiile. Subiectul a devenit tabu și astăzi după 30 de ani continuă să fie așa.

Oficialii chinezi vorbesc extrem de rar despre acest subiect. Iar atunci când o fac nu par să aibă niciun dubiu despre legitimitatea acțiunii brutale a armatei.

În ce privește turbulențele politice de la sfârșitul anilor 80, guvernul chinez a ajuns la o concluzie clară.

Uriașele realizări al Chinei din ultimii 70 de ani arată că drumul spre dezvoltare ales atunci a fost cel corect.

Despre intervenția din Tienanmen nu există documente oficiale, și în fiecare an, cu câteva săptămâni înaintea comemorării autoritățile au grijă să elimine din presă și de pe internet orice referiri.

Recent compania americană Twitter și-a cerut scuze pentru că a eliminat mai multe conturi care aminteau de evenimentele de acum 30 de ani.

04.06.3029

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu