Aparitia in anii ‘90 a unui post de radio religios intr-o fosta tara comunista in care secularismul si traditia religioasa faceau aproape imposibila patrunderea oricarei idei sau credinte noi raspundea unei nevoi dar era, in acelasi timp, un adevarat miracol.
Dupa 20 de ani de prezenta mass media adventiste in Romania, reprezentantii Departamentului de Comunicare si ai posturilor Speranta TV si Radio Vocea Sperantei s-au intalnit sambata, 11 mai, la Brasov. Pe langa momentele de sarbatoare, cei prezenti au participat la seminare de instruire sustinute de invitati din strainatatate, care au subliniat beneficiile utilizarii canalelor media si a tehnologiei moderne pentru transmiterea valorilor crestine.
„Biblia spune ca Evanghelia lui Hristos trebuie sa fie predicata in toata lumea, dar oamenii care au alte religii sau cei seculari nu sunt obisnuiti sa asculte predici. Pentru acestia, conversatia, dialogul, interviurile si ilustratiile sunt cele mai eficiente forme de comunicare”, a declarat Benjamin Schoun, Vicepresedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la nivel mondial. „Trebuie sa folosim absolut orice forma de comunicare pentru a ajunge la oameni”.

Benjamin Schoun, Vicepresedinte al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la nivel mondial si Anamaria Maier, traducator.
“Noi comunicam speranta. Multi oameni din jurul nostru sunt disperati si nu vad nicio solutie pentru viitorul lor. Dar avem un viitor minunat, Biblia ne spune asa. Desi apartin Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, Speranta TV si Radio Vocea Sperantei nu sunt destinate membrilor bisericii. Dimpotriva, reprezinta cele mai putin invazive metode de comunicare a mesajului si valorilor Bibliei catre cei care nu le cunosc inca. Oamenii din biserica au in fiecare sambata oportunitatea de a asculta predici, de a face schimb de idei si de a primi sustinere pentru viata lor”, a subliniat Matthias Müller, directorul Hope Channel Germania. „Cei din afara Bisericii, insa, nu au aceasta sansa”. Pentru ei, de 20 de ani, in Romania exista Centrul Media Adventist.
Pornind de la o echipa formata din trei angajati in anul 1993, Centrul Media Adventist a ajuns la un numar de aproximativ 60 de angajati si peste 20 de colaboratori. Pornind de la doua ore de emisie radiofonica pe FM, Radio Vocea Sperantei a devenit in prezent o retea de 45 de statii locale cu emisie de 24 de ore pe zi si cinci statii locale cu program limitat. Speranta TV poate fi receptionata in aproximativ 80% din locuinte prin cablu si satelit, ambele posturi transmitand online si fiind prezente pe cele mai importante retele sociale folosite de romani. Speranta TV este prima televiziune din Romania care a transmis 24/7 pe Facebook.



Prima echipa a postului de radio Vocea Sperantei. Rene Stoica (stanga) – primul tehnician de sunet, Beatrice Lospa – primul redactor şi Daniel Nae – primul director, s-au reîntalnit la aniversarea celor 20 de ani de prezenta mass-media adventista în Romania.
„Este greu sa anticipezi ce se poate intampla cand Dumnezeu conduce o lucrare. Si vad ca Dumnezeu a calauzit aceasta lucrare intr-un mod spectaculos! Cred ca Centrul Media Adventist este una dintre cele mai binecuvantate institutii media din lume!”, a declarat Daniel Nae, primul director al postului de radio Vocea Sperantei.
Istoria programelor in limba romana este, insa, mult mai veche. In comunism, adventistii de ziua a saptea ascultau emisiunile inregistrate in Germania de pastorul Aurel Palasan si de medicul Emil Radulescu si transmise pe unde scurte de postul Stimme der Hoffnung.
„Sunt uimit de cat de multe s-au facut in Romania, chiar si in timpul comunismului!”, a marturisit Benjamin Schoun. „Adventistii romani au dat dovada de un mare curaj continuand sa creada si facand tot ceea ce puteau face, in acele circumstante, pentru a transmite mai departe Cuvantul lui Dumnezeu! Iar acum, aceasta libertate le permite sa faca mult mai mult, sa faca lucruri si mai importante!”
Marturiile celor care au cunoscut Evanghelia urmarind emisiunile posturilor Radio Vocea Sperantei si Speranta TV dovedesc faptul ca mesajul transmis prin mass media poate ajunge in orice casa, acolo unde niciun alt misionar nu poate patrunde. Folosindu-se de cele mai moderne mijloace tehnologice si prin intermediul unor oameni obisnuiti, dar dedicati misiunii, Dumnezeu poate schimba in bine vietile oamenilor, oferindu-le liniste, speranta si sens.
De asemenea, pastorul Nelu Burcea, fost director al Centrului Media Adventist, in prezent Director al Departamentului Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Romania a subliniat: “Sunt foarte fericit de impactul mass-media adventiste in peisajul romanesc. Peisajul romanesc este deformat, nu poti vedea foarte multe aspecte pozitive. Este nevoie de o televiziune, de un radio, pentru a ajuta societatea romaneasca sa gaseasca ceva ce n-a avut niciodata in privinta valorilor morale, in privinta celor spirituale, a celor profund umane, sociale – de a ne intelege unul cu celalalt. Si cred ca mass media adventiste mai pot face ceva: sa il prezinte pe Isus ca Mantuitor, Domn personal, Salvator”.
„Cred ca Centrul Media Adventist este un far. In mijlocul furtunii, in mijlocul noptii, farul le arata celor care calatoresc pe mare drumul spre tarm. Centrul Media ofera informatii, inspiratie si creeaza in inima oamenilor motivatia de a-si schimba inima si de a permite Duhului Sfant sa lucreze in ea”, a concluzionat Williams Costa Jr., Directorul Departamentului Comunicare al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la nivel mondial.
Puteti urmari aici emisiunea realizata cu aceasta ocazie.
Loredana Dumitrascu, Speranta TV
5.436 Comentarii