Cea mai veche Biblie ebraică, vândută cu 38 de milioane de dolari

Adaugat la data mai 19, 2023 cu niciun comentariu

O Biblie ebraică, veche de 1.100 de ani, a fost vândută la licitație, la New York, pentru 38 de milioane de dolari. Este cel mai vechi manuscris complet rămas din Biblia ebraică, iar cumpărătorul este fostul ambasadorul al Statelor Unite în România, Alfred Moses. Biblia a fost donată Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv, unde urmează să fie expusă publicului.

Cea mai completă Biblie ebraică a avut o istorie tumultoasă.

După ce a fost scrisă, Biblia a fost în posesia unor sinagogi din Orientul Mijlociu, iar timp de aproape 600 de ani nu s-a mai știut nimic despre document. Până în 1929, când un om de afaceri britanic, David Solomon Sassoon, a cumpărat-o.

Codexul Sassoon, așa cum a fost recunoscut de atunci, a fost vândul la licitație în 1978, cu 320 de mii de dolari, iar în 1989 a schimbat din nou proprietarul, pentru suma de 3 milioane de dolari. Iar acum, prețul a urcat la 38 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari sume plătite pentru un manuscris.

SHARON LIBERMAN, consilier principal al Sotheby`s: Cărturarii au analizat această Biblie şi spun că este foarte apropiată de textul pe care îl avem acum. De fapt, este scrisă în acelaşi alfabet ebraic în care sunt scrise şi manuscrisele Torah, şi care este utilizat de sute de ani. Dacă poţi citi în ebraică, poţi citi această Biblie foarte uşor.

La scurt timp de la încheierea licitației, casa Sotheby’s a anunțat că Biblia a fost cumpărată de Alfred Moses, în numele Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv.

De profesie avocat, Alfred Moses are acum 93 de ani și a fost Ambasadorul Statelor Unite în România, între 1994 și 1997. În timpul mandatului său la București a sosit în vizită președintele american Bill Clinton.

În anul 2002, Alfred Moses a fost decorat cu Ordinul de Merit de către președintele de atunci al României, Ion Iliescu, el fiind singurul american care a primit această distincție.

19.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu