Cât de optimistă mai este lumea în care trăim?

Adaugat la data martie 04, 2017 cu niciun comentariu

„În ciuda conflictelor și tulburărilor care domină o mare parte din știri, oamenii din toată lumea experimentează multe emoţii pozitive. La nivel mondial, cel puţin șapte din 10 adulţi susţin că experimentează o mare bucurie, râd sau zâmbesc des, se simt bine odihniţi și sunt trataţi cu respect, în timp ce majoritatea (51%) spun că fac ceva nou în fiecare zi”, scrie Jon Clifton, managing director la Gallup World Poll.

Ţările care și-au pierdut din optimism

Siria se află pe ultima poziţie în ceea ce privește emoţiile pozitive ale locuitorilor, cu un scor de 36 din 100 pe scara Indexului Experienţelor Pozitive. „Mai puţin de unul din trei sirieni au raportat că se simt bine odihniţi (31%), că simt bucurie (31%) sau că au învăţat sau au făcut ceva interesant cu o zi în urmă (25%), punctează Clifton.

Cel puţin în cazul copiilor, Siria a devenit „unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ”, avertiza un raport recent al UNICEF. Pentru cei rupţi de realitatea unui conflict sângeros, situaţia de acolo rămâne doar un vis urât, de care sunt detașaţi fizic și chiar mental. De aceea, Organizaţia Salvaţi Copiii din Marea Britanie a filmat un videoclip prin care a încercat să arate schimbările suferite de orice copil care ajunge să trăiască pe propria piele drama războiului.

Secretul emoţiilor pozitive?

Concluziile studiului arată că „oamenii care câștigă mai bine au tendinţa de a raporta emoţii pozitive mai puternice”. Clifton precizează însă că alte studii au arătat că bogăţia aduce fericire doar până la un punct. Mai exact, valoarea în bani estimată să aibă un impact pozitiv asupra bunăsătării interioare a unui individ este de circa 75.000 de dolari, iar ceea ce depășește această sumă nu contribuie semnificativ la creșterea fericirii.

De asemenea, și alte studii au arătat că averea mare sărăcește individul pe alte planuri. După mai multe experimente în acest sens, psihologul Paul Piff a ajuns la următoarea concluzie: „Cu cât crește nivelul averii unei persoane, cu atât sentimentele de compasiune și empatie se diminuează, iar concepţia că ceva i se cuvine și importanţa propriului interes cresc”. Iar un alt studiu arăta că, pentru a-și crește profitul, oamenii au tendinţa de a minţi de două ori mai mult.

Pe lângă bani, cercetătorii au descoperit și alte elemente cu un impact semnificativ asupra emoţiilor pozitive. Unul dintre ele a fost locul de muncă în cazul adulţilor și mediul de la școală în cazul elevilor și studenţilor, scrie NBC News. Clifton adaugă că „oamenii vor accepta reduceri salariale, pentru a face slujba pe care o iubesc”.

Această observaţie poate părea mai puţin intuitivă, însă și alţi experţi punctează că motivaţia, implicarea și devotamentul faţă de muncă sunt influenţate și de alţi stimului, în afară de bani. „Atunci când ne gândim la muncă, privim motivaţia și salariul ca fiind același lucru, însă realitatea e că ar trebui, probabil, să adăugăm și alte lucruri — sens, creaţie, provocări, proprietate, identitate, mândrie etc.”, susţine Dan Ariely, profesor de economie comportamentală.

Dincolo de aceste elemente cu impact puternic asupra emoţiilor pozitive, secretele pentru fericirea personală există și sunt accesibile. Un amplu studiu efectuat de experţii de la Harvard a ajuns la concluzia că banii și succesul profesional contribuie într-o oarecare măsură la alimentarea fericirii, însă influenţa lor nu este suficient de puternică pentru a fi de ajuns. În schimb, cele mai importante lucruri fără de care nu poţi fi fericit sunt dragostea și relaţiile interumane pe care le construiești.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu