Cât de mare a devenit internetul azi

Adaugat la data martie 14, 2017 cu niciun comentariu

Pe internet există, în acest moment, peste 1,06 miliarde de website-uri, potrivit platformei Internet Live Stats, care contorizează în timp real numărul de site-uri de pe internet. Cifra crește într-un ritm ameţitor în fiecare secundă, arată contorul portalului.

Numărul de site-uri a crescut anul acesta semnificativ, faţă de valoarea înregistrată anul trecut, de aproape 673 de milioane de platforme online. Și numărul de internauţi se află într-o permanentă creștere. Datele arată că peste 2,75 de miliarde de oameni foloseau internetul în 2013.

Depășirea pragului de 1 miliard de site-uri este cu atât mai spectaculoasă, cu cât World Wide Web-ul e relativ tânăr, împlinind anul acesta 25 de ani. În martie 1989, Lee propunea proiectul WWW, sistemul pe care îl folosim pentru a accesa site-uri și documente. Peste doar doi ani, inginerul lansa primul website, dintr-un laborator din Elveţia.

Astăzi, internetul a devenit o parte importantă a vieţii moderne, fără de care mulţi nici nu concep existenţa. În 2011, aproape jumătate dintre românii din mediul urban nu credeau că s-ar mai putea descurca dacă nu ar mai avea acces la internet, potrivit unui studiu efectuat de Institutul Român de Evaluare și Strategie. Un sfert dintre cei chestionaţi au declarat că nu ar putea rezista peste o săptămână fără internet, iar 10% dintre participanţi spun că nu ar rezista nici măcar o zi.

Expansiunea internetului presupune o serie de provocări și ameninţări, de la imensa putere de propagare a informaţiei, în unele cazuri periculoasă, până la spionarea online. De altfel, Lee afirma că guvernele pun în pericol viitorul democraţiei prin exercitarea cenzurii și a supravegherii online.

Cu toate acestea, internetul a oferit numeroase oportunităţi lumii. Un studiu efectuat de Pew Research arăta că participanţii consideră că internetul a ajutat la dezvoltarea societăţii și a contribuit major la schimbarea în bine a vieţii personale.

Publicaţia How Stuff Works a creat un posibil scenariu cu privire la posibilitatea „prăbușirii internetului”, iar concluziile lor arată cât de dramatică ar putea fi adeverirea acestei situaţii. O consecinţă ar fi afectarea economiei și creșterea ratei șomajului, pentru că astăzi o mulţime de afaceri se bazează pe utilizarea internetului. Cele mai afectate ar fi ţările dezvoltate. Dispariţia internetului ar putea conduce la o criză pentru agenţiile de securitate care folosesc acest mijloc pentru a aduna informaţii și a desfășura operaţiuni de spionaj. De asemenea, o criză politică ar fi iminentă, speculează autorii.

Este un astfel de scenariu posibil? În 2012 am fost mai aproape ca niciodată de a afla ce înseamnă prăbușirea internetului, după ce a fost anunţat faptul că un număr mare de internauţi nu vor mai avea acces la internet din cauza infectării computerului cu virusul DNS Changer. Circa 12% din cele 500 de firme din topul Fortune 2012 aveau instalat acest virus în calculator cu două săptămâni înainte de declanșarea efectelor, scrie The Register.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu