Cartografia – o noua profesie la emisiunea Exploratorii

Adaugat la data noiembrie 30, 2013 cu niciun comentariu

Va mai amintiti care erau indiciile pe care le-ati primit pentru a descoperi profesia de duminica trecuta?

Sa le luam pe rand. Primul indiciu – curbele de nivel. Activitatea practica a fost centrata in jurul acestui indiciu si am putut invata la ce folosesc curbele de nivel atunci cand dorim sa facem macheta unui relief montan.

Bineinteles, curbele de nivel sunt prezente si pe o harta topografica, iar al doilea indiciu – atentia la detalii – este necesar unui cartograf atunci cand se afla pe teren si culege datele, dar mai ales atunci cand realizeaza hartile in biroul sau. Invitatul nostru, Claudiu Spiridon, ne-a explicat ca fiecare detaliu este foarte important pentru a nu induce in eroare persoanele care se ghideaza dupa harta.

map

Foto: sxc.hu

Pe langa atentia la detalii, un cartograf trebuie sa iubeasca geografia – cel de-al treilea indiciu. Daca mergem mai departe, ajungem la ultimele doua indicii: desen si scara. Am ales desenul pentru ca un cartograf se foloseste de aceasta tehnica pentru a reda ceea ce vede in teren, iar scara se refera la modul in care se micsoreaza desenul fata de realitate.

Daca sunteti curiosi sa aflati si cateva modalitati de orientare cu busola sau cu ajutorul altor elemente, daca vreti sa aflati diferenta dintre o harta fizica, una turistica si alta topografica sau calitatile necesare unui cartograf, va invitam sa vizionati editia arhivata aici: Exploratorii – cartografia.

Mioara Mihai

 

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu