Bulgarii nu mai așteaptă deciziile Comisiei Europene și interzic temporar importurile de cereale din Ucraina

Adaugat la data aprilie 20, 2023 cu niciun comentariu

Șeful guvernului de la Sofia afirmă că a fost forțat să ia această decizie pentru că autoritățile europene încă tergiversează adoptarea unei măsuri adecvate la nivel comunitar.

Guvernul interimar de la Sofia a adoptat, la reuniunea săptămânală care a avut loc miercuri, o decizie privind introducerea unor restricţii temporare cu privire la accesul anumitor produse ucrainene pe teritoriul Bulgariei, informează BTA.

Potrivit ministrului Agriculturii, Yavor Gechev, Bulgaria a decis să urmeze exemplul altor trei ţări, care sunt îngrijorate că piaţa lor este saturată de cerealele ucrainene. “Avem produse în valoare de mai multe miliarde pe care credem că vom avea dificultăţi în a le vinde şi vom înregistra pierderi, dacă nu luăm măsuri”, a spus ministrul Agriculturii, Yavor Gechev.

Informaţia a fost confirmată şi de postul Radio Bulgaria, conform căruia Guvernul de la Sofia a introdus un embargou temporar asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepţia tranzitului. “Pe parcursul ultimului an, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în ţară şi a perturbat lanţurile alimentare. Dacă această tendinţă va continua sau se va intensifica, consecinţele pentru companiile bulgare vor fi extrem de severe. Suntem forţaţi să adoptăm aceste măsuri naţionale pentru că autorităţile europene analizează încă o măsură adecvată”, a declarat premierul interimar Galab Donev.

În paralel, Ungaria, care a interzis importul de cereale de sâmbătă trecută, a extins acum lista importurilor interzise. Pe aceasta se regăsesc, de exemplu, făina, vinul, carnea, mierea și fructele din Ucraina. Ungaria permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la punctele de frontieră, pentru a asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

La fel a acceptat și Polonia, după negocieri cu oficialii ucraineni.

20.04.2023

5.434 Comentarii

Lasa un comentariu