Bulgaria renunţă la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro

Adaugat la data februarie 18, 2023 cu niciun comentariu

Anunțul a venit din partea ministrului de Finanţe, Rositsa Velkova. Potrivit reprezentantei guvernului de la Sofia, ţara ar putea adera la zona euro în 2025, transmite Reuters.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, ar atrage mai multe investiţii străine şi ar ajuta ţara să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Obiectivul Bulgariei era să adere la zona euro din 2024, dar ţara se confruntă cu turbulenţe politice. În aprilie a fost organizată a cincea rundă de alegeri din ultimii 2 ani.

Velkova a explicat că Bulgaria nu îndeplineşte criteriile privind inflaţia şi nici nu a adoptat schimbările necesare în legislaţie.

“Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut când ne-am alăturat mecanismului ERM-2 (anticamera euro) şi nu îndeplinim criteriile privind inflaţia”, a declarat ministrul de Finanţe.

Dacă nu va exista claritate privind ţinta de aderare la euro în următoarea jumătate de an, impactul asupra ratingurilor ţării va fi unul negativ, a avertizat oficialul bulgar. Totuşi, a adăugat Velkova, ţara încă ar putea face eforturi să finalizeze adoptarea euro de la mijlocul anului viitor, dacă îndeplineşte criteriile necesare.

Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Moody’s a confirmat la “Baa1” ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă locală, cu perspectivă stabilă, şi a apreciat că ţara încă îşi poate îndeplini obiectivul de aderare la euro din 2024.

18.02.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu