Regatul Unit nu doar că nu mai este unit în urma referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, dar și se confruntă cu puternice accente nedemocratice. După Brexit, s-au înregistrat numeroase incidente cu caracter xenofob ori rasist. Vizați sunt, „fără discriminare”, polonezi, români, italieni, nordici ori musulmani.
În urmă cu câteva zile, într-un spațiu aparținând Catedralei „Saint George”, din sudul Londrei, peste 80 de persoane vorbeau despre ce li s-a întâmplat ca urmare a referendumului, relatează The Guardian. Ele provin, în principal, din America de Sud, dar dețin pașapoarte spaniole, primind astfel dreptul legal de stabilire în Marea Britanie. „Am convocat o întâlnire de urgență pentru că foarte mulți oameni ne-au informat în legătură cu incidente de rasism și xenofobie”, a declarat González-Merello, organizator al evenimentului și apărător al drepturilor omului.
O femeie, iritată de ce se întâmplă, a ținut să spună în fața tuturor celor prezenți că a lucrat pentru un angajator timp de șase ani, însă imediat după anunțarea rezultatului referendumului i s-a schimbat contractul cu unul mai puțin convenabil. O altă tânără a relatat că, împreună cu prietenii ei, posesori de pașapoarte spaniole, vizitau în mod regulat un club de noapte, însă weekendul trecut li s-a refuzat accesul. „Este din cauza Brexitului?” au întrebat nedumeriți. Răspunsul a fost afirmativ.
„Oamenii cu salarii mici care vin la noi se confruntă cu probleme la locul de muncă, cu resentimente și chiar cu ură. Ceea ce vedem nu sunt doar grijile, nici anxietatea sau teama, ci climatul de frică ce s-a instalat”, a concluzionat González-Merello. Această accentuare a ostilității este și mai vizibilă pe True Vision, site-ul administrat de poliție cu rol de combatere a urii, și care a înregistrat o creștere de cinci ori a numărului de reclamații de la momentul referendumului. De obicei, media săptămânală este de 63 de plângeri. Acum s-a ajuns însă și la 331 incidente raportate săptămânal. „Evenimente precum referendumul pun toleranța la încercare”, explică psihologul Tereza Capelos.
Nu doar oamenii simpli sunt afectați de această schimbare de atmosferă. Jurnalista BBC Sima Kotecha a postat pe Twitter un comentariu în care se declara șocată de faptul că a fost insultată cu inafamantul paki – insulta supremă la adresa persoanelor de origine pakistaneză și pe care nu-l mai auzise din anii ’80 – chiar în orașul ei natal, la 85 de kilometri de Londra. Baroneasa Saeeda Warsi, prima femeie musulmană ministru, a raportat mai multe astfel de incidente. Un alt exemplu a fost conferit de un bărbat alb care a strigat la o femeie musulmană într-un supermagazin: „Britania conduce, acum plecați!” Și un parlamentar britanic a fost nevoit să constate că „liderii campaniei BREXIT au dat naștere unei asemenea atmosfere, încât unii cred că s-a deschis sezonul pentru rasism și xenofobie”.
În ce măsură aceste cazuri pot fi circumscrise unui climat profund de xenofobie se poate confirma doar după ce apele se vor mai liniști. Până atunci, se poate spune că este clar efectul unei euforii naționaliste caracteristice taberei care și-a dorit ieșirea din Uniunea Europeană. Aceasta nu înseamnă că nu este grav ceea ce se întâmplă într-o țară care se recomanda oricând ca model de democrație. Se pare că politica reușește „performanța” de a strica armonia dintre oameni.
sursa: semneletimpului.ro
5.419 Comentarii